Hlavní obsah

Vládní protikrizová opatření prošla hladce

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slevy na sociálním pojistném pro zaměstnavatele, urychlení odpisů a změna insolvenčního zákona umožňující zaměstnancům firmy v bankrotu vyplatit tříměsíční mzdu, prošly v souladu s politickou dohodou mezi koalicí a ČSSD v pátek na mimořádné schůzi Sněmovny hladce prvním čtením. Nyní budou návrhy ve zkrácených lhůtách projednávat sněmovní výbory.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS) přiznal, že „v letošním roce se s vysokou pravděpodobností překlopí důchodový účet do záporných čísel.“

Článek

V úterý na základě stejné dohody již prošlo do druhého čtení 15 protikrizových návrhů ČSSD. O tom, která opatření budou nakonec přijata, rozhodne vývoj jednání o podobě překlenovací vlády a hlasování ve Sněmovně v dubnu či v květnu.

Novela zákona o daních z příjmů kromě jiného zrychluje odpisy firemního majetku. Zrychlené odpisy by měly platit na majetek pořízený od letošního 1. ledna do 30. června příštího roku. S tímto návrhem souhlasí i opoziční ČSSD.

Důchodový účet asi do záporných čísel

Novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení zavádí slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Vláda si od toho slibuje zamezení propouštění zaměstnanců, zejména těch s nízkými příjmy. Zaměstnavatel by například u pracovníka se mzdou osm tisíc korun podle novely ušetřil proti současnému stavu měsíčně 635 korun.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil na to, že tímto opatřením ale státní rozpočet přijde o 18 až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak podle Sobotky mohly chybět příští rok třeba na valorizaci důchodů.

Ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS) přiznal, že „v letošním roce se s vysokou pravděpodobností překlopí důchodový účet do záporných čísel.“ Dodal, že opatření má dočasný charakter.

Novela insolvenčního zákona má zase umožnit, aby podnik vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy i po vyhlášení insolvence. Tento zákon ČSSD podporuje, protože by zabránil tomu, aby se opakovala složitá situace tisíců propuštěných sklářů na začátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám