Hlavní obsah

Vládní letka je zastaralá, shodli se u Zemana ústavní činitelé. Chtějí koupit nová letadla

Právo, Novinky, zpe, dan
Praha

Kapacita vládní letky je zastaralá a nedostatečná. Na čtvrteční schůzce na Pražském hradě se na tom shodli čtyři nejvyšší ústavní činitelé, tedy prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Airbus A319 České armády

Článek

„Nejvyšší ústavní činitelé se shodli, že současná kapacita vládní letky je nedostatečná a letka je zastaralá, což se projevuje při plánování zahraničních cest a má negativní dopady na efektivitu zejména ekonomické diplomacie,“ uvedl Hrad v oficiální tiskové zprávě.

Ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO) má nastínit konkrétní kroky k rozšíření flotily.

Jaky létají už 40 let

V současnosti tvoří vládní letku dva Airbusy A-319 z roku 2007, jeden malý Bombardier Challenger 601 z roku 1992 a dva staré ruské stroje Jak-40 z let 1978 a 1979. Tato dvě menší proudová letadla sovětské výroby má armáda již 40 let a příští rok definitivně skončí. Jsou staré, pomalé a jejich dolet stačí sotva po Evropě.

Ministerstvo obrany chce koupit nový letoun, který by měl nahradit starší tryskáč Challanger CL-601, který má zajištěný servis do roku 2021. Letoun je ale hodně poruchový a opravy jsou drahé. Poslední generální opravou letoun prošel v roce 2014 za 200 milionů korun.

Vojáci používají ještě čtyři vrtulové transportní letouny Casa-295M a šest vrtulových L-410.

Reklama

Výběr článků

Načítám