Hlavní obsah

Vládní kampaň nezabírá, radar stále nechtějí dvě třetiny lidí

– PRAHA
Novinky, znk

Dvě třetiny obyvatel Česka stále nesouhlasí s výstavbou amerického radaru na našem území. Proti lednovým výsledkům se podíl odpůrců zvýšil o jeden procentní bod na 67 procent, podíl příznivců výstavby stoupl o dva procentní body na 27 procent, vyplývá z výsledků průzkumu CVVM.

Článek

"Výsledky zaznamenané od poloviny minulého roku ukazují na velmi stabilní, názorově vykrystalizované mínění veřejnosti, ve kterém v podstatě nedochází k žádným viditelným změnám bez ohledu na postup probíhajících jednání i „vysvětlovací kampaň“ vlády," uvedlo CVVM.

Radar podporují zejména příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americké

Radar podporují zejména příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americkéradarové základny v ČR většinou odmítají. "U opoziční ČSSD a zejména

Radar podporují zejména příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americkéradarové základny v ČR většinou odmítají. "U opoziční ČSSD a zejménaKSČM je nesouhlas relativně četnější a vyhraněnější než u obou menších stran

vládní koalice," stojí ve zprávě.

Názor lidí na vybudování radaru USA v ČR (v %)
názorprosinecledenúnor
rozhodně souhlasí77
spíše souhlasí1620
spíše nesouhlasí2625
rozhodně nesouhlasí4442
neví76
Zdroj: CVVM

Podle prvního náměstka českého ministra zahraničí Tomáše Pojara i samotný radar bez antiraket, které chtějí USA umístit v Polsku v rámci plánu na vybudování evropské protiraketové základny, posílí bezpečnost České republiky.

USA chtějí, aby v Polsku byla desítka antiraket, které by v případě nebezpečí radar naváděl na cíl. Washington jedná s oběma státy samostatně. Zatím to vypadá tak, že Češi smlouvy s USA umožňující případné umístění radaru podepíší dříve než Poláci.

"My vyjednáváme o radaru na území ČR, o protiraketovém systému a alianční architektuře tak, aby byla posílena bezpečnost ČR a Severoatlantické aliance," řekl Pojar v reakci na dotaz, zda by ČR do projektu šla i bez zapojení Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám