Hlavní obsah

Vládě hrozí v důchodech porážka. Rozhodne KSČM

Právo, Karolina Brodníčková

Menšinové vládě ANO a ČSSD hrozí, že její návrh na zvýšení důchodů neprojde. Takřka všechny opoziční strany totiž podporují senátní verzi zákona, jež chce z podnětu ODS přilepšit tisícikorunou všem seniorům, kteří pobírají důchod 25 a více let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Navíc se k této verzi přiklánějí i komunisté, o jejichž hlasy se opírá kabinet Andreje Babiše (ANO), který má pouze 93 z 200 poslanců. Vláda prosazuje návrh, aby se tisíc korun měsíčně přidalo jen důchodcům starším 85 let.

Sněmovna ale bude nejdřív hlasovat o senátní verzi, a pokud ji schválí, vládní spadne pod stůl. Pokud ji neschválí, téměř jistě projde vládní verze, jak vyplývá z ankety Práva mezi opozičními poslanci.

Sněmovna se k novele, která zvyšuje důchody i ostatním penzistům, mimořádně sejde zřejmě 22. srpna. Pro senátní verzi bude například hlasovat TOP 09 (7 poslanců), nicméně ruku zvedne případně i pro vládní návrh. „Přikloníme se spíš k senátní verzi, ale pokud ta neprojde, budeme hlasovat v souladu s naším předchozím hlasováním ve Sněmovně, tedy pro vládní návrh,“ napsala Právu místopředsedkyně sedmihlavého klubu TOP 09 Markéta Adamová.

Dá se od nás očekávat, že podpoříme variantu, která je výhodnější pro důchodce
poslanec Jiří Dolejš (KSČM)

O brzké svolání schůze žádal předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Novelu je totiž potřeba definitivně schválit do září, aby mohlo platit zvýšení penzí od začátku příštího roku. „Zvláště pro mne jako sociálního demokrata je důležité, aby v tomto konkrétním případě senioři nepřišli o zvýšení svých starobních důchodů od Nového roku jen kvůli pasivitě politiků,“ napsal Hamáček.

Rozdíl dvě miliardy

Novela počítá se zvýšením základní výměry penzí z devíti na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací od ledna by průměrný důchod vzrostl příští rok o 918 korun.

Většina opozičních stran chce prosadit senátní verzi, KSČM se ještě nerozhodla. Věc nejdřív musí projednat její klub. „Dá se od nás očekávat, že podpoříme variantu, která je výhodnější pro důchodce,“ poznamenal poslanec Jiří Dolejš (KSČM). Jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová Právu sdělila, že podobný návrh, jaký předložil Senát, podporují komunisté dlouhodobě. „Nápad nemůžeme zavrhnout. Ale je otázka, jestli jít touto cestou, která má velké dopady na státní rozpočet a není projednaná napříč politickým spektrem,“ dodala.

Státní rozpočet vyjde navýšení penzí příští rok asi na 14,2 miliardy korun v případě, že by novela byla účinná včas ve vládním znění. Senátní verze by znamenala zvýšení nákladů státu o další dvě miliardy korun.

Na dovolené mohou být někteří poslanci ze všech klubů
Jan Chvojka (ČSSD)

O hlasy 15 komunistů se potřebuje opřít vláda ANO a ČSSD, která má dohromady jen 93 svých poslanců, někteří z nich navíc budou zřejmě koncem srpna chybět. O vládním návrhu se bude hlasovat pouze v případě, pokud ten senátní spadne pod stůl. K přehlasování Senátu potřebuje vládní koalice 101 hlasů. Ke schválení senátní verze stačí, když pro ni zvedne ruku většina přítomných.

Na to, která norma nakonec projde, bude mít vliv i počet přítomných poslanců. Vzhledem k tomu, že se schůze koná mimořádně na konci srpna, budou ještě někteří z nich na dovolené. Komunisté ale očekávají, že jejich klub přijde v plném počtu. „To hlasování je tak zásadní, že by si měli z dovolené odskočit,“ řekl Právu Dolejš.

ANO si tak jisté není. „Určitě někdo dovolenou bude mít, je to narychlo, protože nám situaci zamotal Senát,“ poznamenal pro Právo místopředseda klubu ANO Jan Volný. Domnívá se však, že vládní variantu nakonec podpoří i opozice. Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka Právu potvrdil, že většina z 15 poslanců soc. dem. by měla být na schůzi přítomna. „Na dovolené mohou být někteří poslanci ze všech klubů,“ podotkl.

Okamura nepomůže

Hnutí SPD, které babišovcům ve Sněmovně při hlasování opakovaně pomohlo, bude prý jednoznačně hlasovat pro senátní verzi. „My vítáme jakékoliv zvýšení důchodů, je to krok správným směrem,“ řekl Právu předseda SPD Tomio Okamura. Po 22členném klubu SPD bude požadovat stoprocentní účast, pokud poslanci nebudou omluveni z vážných důvodů.

Opoziční ODS pokládá svůj senátní návrh za spravedlivější k ženám, které mají průměrně nižší důchody a kvůli výchově dětí odcházely do penze dříve než muži. „Myslím si, že naprostá většina našich poslanců přítomná bude,“ řekl Právu šéf 22členného klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Lidovci podle šéfa klubu poslanců Jana Bartoška budou hlasovat také pro senátní verzi. „Ale jsme připraveni hlasovat pro obě varianty, pro nás je důležité, aby se zvedly důchody,“ řekl Právu. „Nejdřív budeme hlasovat pro senátní vratku. Když neprojde, tak pro sněmovní verzi,“ dodal. Z deseti poslanců eviduje Bartošek na schůzi zatím pouze jednu omluvenku.

Schůze bude nejspíše 22. srpna. Před ní se koná náš klub, na kterém dohodneme naši pozici
Jan Farský (STAN)

K senátní verzi se kloní i Piráti. „Rozhodně se ani v jednom z případů nejedná o ,důchodovou reformu‘, ale o nutné navýšení důchodů pro ty, jejichž výměr je žalostný a nestačí ani na pokrytí základních potřeb,“ dodal předseda pirátů Ivan Bartoš. Podle podkladů ze Senátu by se počet osob, kterým bude náležet vyšší důchod, díky senátnímu pozměňovacímu návrhu zvýšil o zhruba 140 tisíc.

„Těmito osobami budou většinou matky pečující o své děti, které kvůli nastavení českého důchodového systému dostávají dlouhodobě menší důchody než pracující muži. To je zcela v souladu s pirátským programem. Ověříme si data poskytnutá p. senátorem Vystrčilem, a pokud dojdeme ke stejným závěrům jako on, návrh podpoříme,“ dodal Bartoš. Předpokládá, že 22 pirátských poslanců se na schůzi sejde v plném počtu.

STAN ještě názor na hlasování nemá. „Schůze bude nejspíše 22. srpna, počítáme s ní. Před ní se koná náš klub, na kterém dohodneme naši pozici,“ řekl Právu předseda šestičlenného klubu Jan Farský.

Reklama

Související články

Změny v důchodech jdou do finále

Ve Sněmovně je před schvalováním vládní důchodová novela, která především počítá s tím, že se pevná část penzí zvýší o procentní bod na deset procent a lidem...

Výběr článků

Načítám