Hlavní obsah

Vláda zvýšila dotace na mléko pro školáky

PRAHA

Čeští školáci budou mít i nadále možnost kupovat dotované mléčné výrobky. Navýšení podpory tzv. školního mléka pro rok 2007/2008 schválila na středečním zasedání vláda.

Článek

"Důvodem úpravy je také očekávaný růst nákladů na jednotlivé výrobky a širší zpřístupnění těchto výrobků. Jedná se o nabídku čerstvých mléčných výrobků, které se do škol začaly distribuovat od září 2006 prostřednictvím chlazené distribuce, tedy mléčných automatů," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič, který návrh vládě předkládal.

Tento způsob je podle ministra moderní, hygienický a pro žáky pohodlný způsob výdeje, který umožňuje dobrou evidenci.

Z těchto důvodů bylo podle jeho slov nezbytné upravit poskytování národní podpory zvlášť pro chlazenou distribuci a zvlášť pro doposud používanou distribuci nechlazenou. Zároveň byl sortiment podporovaných mléčných výrobků o ochucený jogurt se sníženým obsahem tuku v balení o objemu 150 g. Celkem je tak v sortimentu již 11 druhů mléčných výrobků.

Zvýšené dotace mají vyrovnat nižší příspěvek od EU

Stát podle novely nařízení vlády, kterou ministr Gandalovič předložil, v příštím roce zvýší dotace na mléčné svačiny, aby vyrovnal pokles příspěvku EU na tento účel. Cena, kterou zaplatí školáci, by tak měla zůstat zhruba stejná u běžného typu distribuce výrobků, u distribuce prostřednictvím mléčných automatů žáci zaplatí pravděpodobně maximální cenu o něco vyšší než za výrobky z běžného typu distribuce.

Vzhledem k zvýšenému zájmu o chlazené čerstvé mléčné výrobky na školách se předpokládá, že pro školní rok 2007/2008 by mělo být z rozpočtu SZIF uvolněno přibližně 55 miliónu Kč.

Podobný program, který podporuje konzumaci mléčných výrobků dětí školního věku, funguje i ve všech ostatních zemích EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám