Hlavní obsah

Vláda zatím nedala peníze na rekonstrukci Motola

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na svém středečním nočním jednání odložila dotaci pro rekonstrukci Fakultní nemocnice Motol. Opravu přitom již několik let potřebuje její dětská část, která je v havarijním stavu.

Foto: Zdena Selingerová
Článek

"Moc nás to mrzí. Havárie hrozí na každém čtverečním metru každou minutu, zvlášť nyní, kdy se tak prudce mění venkovní teploty," řekla Právu ve čtvrtek Eva Jurinová mluvčí nemocnice. Uvedla, že lékaři i sestry budou tedy muset dál pracovat v maximálním pohotovostním režimu. Například v době, kdy vláda rozhodovala o miliardě korun na první etapu rekonstrukce Motola, praskla stoupačka na jednom z pokojů dětské hematologie.

"Museli jsme okamžitě přestěhovat do bezpečí dvouletou holčičku. A to je jen jedna z havárií, které tu denně ohrožují životy pacientů," řekla Jurinová.

Vláda ve středu rozhodla, že ministryně zdravotnictví Marie Součková musí do měsíce materiál dopracovat o rekonstrukci dětské části nemocnice. Peníze, které měla schválit, tedy jednu miliardu, byly určeny na rekonstrukci energocentra, na které byl vydán havarijní výměr. Pokud by vypadlo, přestane se v nemocnici svítit a topit a vlastně se zastaví veškerý chod nemocnice.

Jurinová: chybí vůle politiků

"My máme zpracovanou projektovou dokumentaci, v níž je i návrh na průběh rekonstrukce dětské části tak, aby vše proběhlo za provozu a aby unikátní pracoviště nebyla ohrožena. Schází už jen vůle politiků k přidělení peněz na rekonstrukci," řekla Jurinová.

Náměstek ministra financí Eduard Janota ve čtvrtek v Radiožurnálu uvedl, že kabinet nemohl schválit nejprve miliardu na první etapu rekonstrukce a pak jednat o dalších penězích pro Motol. "Nejde to, ministr financí by porušil rozpočtový postup a dostal by se do rozporu se zákonem," řekl. Dodal, že nic nebrání tomu, aby se urychleně zpracovala dokumentace, která řekne, kdy, za jakých podmínek, v jaké časové době a v jaké výši jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu, aby mohly být uvolněny.

Tři etapy

Materiál, který Součková vládě předkládala ale o třech etapách hovoří. Ta první s náklady 1,33 miliardy korun, kdy stát by se podílel jednou miliardou a nemocnice z vlastních zdrojů tři sta miliony, má začít letos a skončit v roce 2007. Jde v ní hlavně o rekonstrukci energocentra, rozvodů vody, kanalizace, topení atd.

Druhá etapa by se stanovila až když bude jasné, jak bude nemocnice koncipována do budoucna. "Zda to bude pouze zdravotnické zařízení nebo i vědecká základna. Musí být jasná představa jak budou lůžka dětské části využívána a jak budou dostupná pro občany z Čech, z celé republiky nebo i ze zahraničí," řekla Právu ministryně Součková. Druhá etapa má stát 2,7 miliardy korun a třetí 1,1 miliardy.

Rekonstruovaná budova má mít základnu v podobě kříže, tři lůžková křídla a křídlo ambulancí a vyšetřoven.

Dětská nemocnice v Motole je už dnes unikátní pracoviště a přijímá pacienty z celé republiky. Má 677 lůžek a po rekonstrukci by se měl jejich počet snížit na 534.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám