Hlavní obsah

Vláda už nechce státní maturity odkládat, studenti se opět bouří

Praha

Vláda nevyhověla požadavkům studentů středních škol, kteří při protestech v Praze žádali odklad státních maturit. Premiér Jan Fischer v pondělí na tiskové konferenci řekl, že zpožděním projektu by mohlo dojít k jeho odsunutí na neurčito. Studenti se už svolávají k nové demonstraci.

Foto: Petr Horník, Právo

Studenti se obávají, že špatně připravené maturity by jim mohly zkomplikovat budoucnost.

Článek

Vláda v pondělí zamítla návrh poslanců ODS na odložení státních maturit o dva roky. Podle Fischera by v případě dvouletého zpoždění mohl být projekt odsunut na neurčito.

ODS ale státní maturity kritizuje podobně jako studenti s tím, že systém maturit není dobře připraven. Ministryně školství Miroslava Kopicová ale na minulé schůzi vlády uvedla, že státní maturity lze příští školní rok zvládnout.

O návrhu ODS ale musí ještě rozhodnout Sněmovna. Do předčasných říjnových voleb zbývá už jen jedna řádná schůze, a to na začátku září. Občanští demokraté chtějí, aby jejich návrh Sněmovna schvalovala ve zrychleném řízení. O odložení maturit usiluje také ČSSD.

Protesty už příští měsíc

Studenti proti státním maturitám chtějí znovu demonstrovat. Na internetové sociální síti Facebook se svolávají na 16.července do Prahy, protest chtějí spojit s koncertem. Na rozdíl od studentské demonstrace konané 19. června organizuje nový protest pouze hnutí Green Revolution (GR) spojené s Demokratickou stranou zelených.

"Jeden velký protest naše zákonodárce k řešení problému jménem státní maturity nepohnul! Takže to zkusíme napodruhé!" vyzývají pořadatelé na Facebooku. Účast zatím potvrdilo 220 lidí, podobné zprávy se však mezi mladými lidmi šíří velmi rychle, což ukázala i organizace minulého pochodu.

Hnutí GR se podílelo i na organizaci předchozí studentské demonstrace, kdy se do hlavního města sjelo na 7000 mladých lidí. Vyjádřili tak svůj nesouhlas s přípravou jednotných zkoušek, podle kterých by měli být testování už od příštího roku.

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly ale už jednou odloženy, a to o dva roky. Nyní je tedy možné, že je čeká další odklad. Nesouhlasí s nimi totiž ODS ani ČSSD. Řadě maturantů bude v době podzimních předčasných voleb 18 let, a strany tak možná bojují o jejich hlasy. 

Na podzim by podle plánu ministerstva školství na některých školách proběhnout generální zkouška, která by měla být pro konečnou podobu státní maturity klíčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám