Hlavní obsah

Vláda utratí 25 miliónů za kampaň o Schengenu

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Na pětadvacet miliónů korun investuje kabinet Mirka Topolánka do informační kampaně ke vstupu země do schengenského prostoru. Učiní tak, protože podle průzkumu má povědomí o existenci schengenského prostoru, který umožňuje volný pohyb osob bez zábran, pouze 51 procent Čechů. Většina ho chápe jako pozitivní vyvrcholení vstupu země do Evropské unie.

Článek

"Semafor, na kterém svítí tři zelená světla, je optimálním symbolem pro volnost pohybu," představil kampaň ministr vnitra Ivan Langer. Logem kampaně bude právě semafor s třemi zelenými světly. Reklamu na internetu, v televizi, rozhlase a venkovním prostoru doplní slogan "Evropou volnou cestou".

Langer vytvořil pro přípravu na vstup země do schengenského prostoru na ministerstvu zvláštní tým. Od 1. září začne v testovacích provozu fungovat nový bezpečnostní software.

Za hlavní úkol považuje Langer garanci stávající bezpečnostní situace po otevření dvou tisíc kilometrů hranic. "Musíme garantovat, že se v žádném případě nezhorší bezpečnostní situace. Zhruba 2300 lidí přejde k policii a bude pracovat v příhraničních krajích," uvedl.

Právě o bezpečnost mají lidé největší obavy. V souvislosti s otevřením hranic se řada občanů domnívá, že se mohou zvýšit bezpečnostní rizika a nelegální přistěhovalectví.

Slovensko je na vstup připraveno

Na zabezpečení svých hranic pracovalo také Slovensko. To prý dostatečně zabezpečilo 98 kilometrů dlouhé pohraničí s Ukrajinou, aby mohlo na začátku následujícího roku vstoupit do schengenského prostoru. Na základě hodnotící zprávy Evropské unie to uvedl slovenský premiér Robert Fico.

"Slovensko se podle hodnotící zprávy Evropské unie stalo z nejhůře připravené země ukázkovým příkladem. Zabezpečení hranice označila komise za mistrovské dílo, a to předčilo naše očekávání," uvedl Fico.

Vstup Slovenska i dalších nových členských zemí EU do Schengenu od začátku příštího roku může ale ještě zkomplikovat nepřipravenost nynějších zemí Schengenu. Ty nemají dostatečně zajištěno připojení k dočasné verzi informačního systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám