Hlavní obsah

Vláda tají, zda nakoupí chřipkové vakcíny pro všechny obyvatele ČR

Právo, Václav Pergl

Vláda se postarala o nebývalý rozruch. Premiér Mirek Topolánek uvedl, že vláda rozhodla v případě nákupu vakcín proti prasečí chřipce. Neuvedl ale, o jaké množství jde. Odstupující kabinet projednal v pondělí materiál v tzv. vyhrazeném režimu, a tak se lidé vlastně nesmějí nic dozvědět. Přitom údajně nabídka zněla na 12 miliónů dávek, což by znamenalo nákup vakcíny pro všechny obyvatele ČR i s rezervou.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Odstupující ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Článek

Jasno do nákupu nevnesla ani ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Na přímou otázku Práva, zda se jedná o nákup 12 miliónů dávek a jak vláda rozhodla, včera Právu řekla: „Prioritou vlády je zajistit zdraví občanů. Vláda přijala opatření, aby ochránila své obyvatele proti případné pandemii prasečí chřipky.“

Z tohoto jejího prohlášení, které dál odmítla rozvést, se dá vyvodit, že vláda mohla rozhodnout o nákupu 12 miliónů dávek vakcín, ale také jinak.

Vít: Vakcína by se mohla vyrábět i v ČR

Hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít již dříve Právu řekl, že ministerstvo jedná se všemi výrobci vakcín a s oběma výrobci antivirotik o tom, aby se posílily zásoby v ČR. Dodal, že je pravděpodobné, že vakcína proti prasečí chřipce by se mohla vyrábět i na území ČR a výroba by trvala jen několik měsíců.

Podmínkou k tomu ale je, že výrobce dostane chřipkový virus, proti kterému vyrobí vakcínu. Ta by se měla vyrábět v americké firmě Baxter, přesněji v její nejmodernější pobočce, kterou má v ČR v obci Bohumil u Kostelce nad Černými lesy.

V současné době vakcína neexistuje a ČR má zásobu 2,3 miliónu antivirotik Tamiflu a dalších 85 tisíc dávek Tamiflu má firma Roche ve svých zásobách. Od vypuknutí obav z pandemie už jich prodala 30 tisíc, ale v současné době pozastavila volnou distribuci, o kterou ji požádal stát.

Podezření na nákazu prasečí chřipkou byla vyloučena

Ministerstvo zdravotnictví včera oznámilo, že u dalších podezřelých osob byla prasečí chřipka vyloučena.

„V tuto chvíli se nechalo vyšetřit 50 Čechů, z toho u 41 byla prasečí chřipka již vyloučena a na devět výsledků se čeká. Tři Slováci z letadla z Mexika, kteří se spolu s dalšími českými turisty vrátili v neděli na Ruzyň a byli vyšetřeni v české nemocnici, jsou rovněž negativní,“ řekl Právu v úterý Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Mluvčí upřesnil, že za posledních 24 hodin se přihlásil pouze jeden Čech, který požádal o vyšetření na prasečí chřipku, a jeden občan ČR je hospitalizován na infekční klinice Na Bulovce.

Vzorky se uchovávají

Národní referenční laboratoř pro chřipku, která je ve Státním zdravotním ústavu v Praze a jako jediná provádí podrobné virologické vyšetření v případě podezření na prasečí chřipku, uvedla, že vzorky odebrané z nosu a krku pacientů se prověřují speciálním testem a část vzorku se uchovává při teplotě minus 80 stupňů Celsia pro případ, že by se test musel opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám