Hlavní obsah

Vláda souhlasí s nákupem čtyř transportních letadel Casa-295M

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Mirka Topolánka schválila v pondělí pořízení čtyř transportních letadel Casa-295M vyráběných konsorciem EADS pro českou armádu. Tři hodlá ministerstvo koupit a jeden vyměnit za pět nepotřebných bitevníků L-159. Na nákup letadel, servis či trénink pilotů je vyhrazeno celkově 3,5 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Casa 295

Článek

Podle informací Práva má jedno dopravní letadlo stát asi 400 miliónů korun. Náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl, že i přes zvýšené náklady bude transakce pro ministerstvo výhodná.

"Je to jedna z posledních možností, jak letadla zužitkovat. Pokud budou letouny i v jiné výzbroji, tak šance na udržení výroby a rozvoje L-159 je mnohem vyšší,“ sdělil dříve Právu.

Kontrakt má být realizován v letech 2009 až 2011. Nakoupené stroje by měly nahradit sovětské taktické transportní letouny Antonov An-26. Podle armády by tak měla být významně posílena soběstačnost ČR při plnění úkolů humanitárního nebo evakuačního charakteru a zejména schopnosti armády při podpoře působení jednotek AČR v zahraničních operacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám