Hlavní obsah

Vláda si otvírá kontokorent. Opozice tepe rozpočet i prodej vzácných kovů

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu zasedl nad návrhem státního rozpočtu na příští rok. Poslanci podpořili přesuny peněz v rozpočtu za 1,28 miliardy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si vyslechla kritiku kvůli tomu, že vláda chce prodat vzácné kovy ze státních rezerv. Opozici vadí i prodloužení lhůty pro vratku z DPH.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Poslanci navrhli přesunout v rozpočtu desítky miliard. Například hnutí STAN i Piráti chtěli nalít do kapitoly ministerstva školství přes pět miliard na platy učitelů. To ale neprošlo, výbor podpořil pouze návrhy poslankyň z KSČM za 1,28 miliardy korun.

Sněmovna schválila 40miliardový schodek rozpočtu

Domácí

Komunisté tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD. Koalice hlasy KSČM při schvalování rozpočtu potřebuje.

„Jsem velice ráda, že prošly pouze ty pozměňovací návrhy, které jsem aktivně podpořila. Neprošlo nic jiného, to je pro mě zásadní,“ komentovala jednání šéfka státní kasy Schillerová

Je to nehoráznost, kritizoval Ferjenčík

Vyslechla si ale kritiku opozice za špatné hospodaření státu. „Výsledky jsou pořád zkreslovány jednorázovými příjmy. Státní rozpočet na příští rok počítá s tím, že si vylepší opticky hospodaření o 16 miliard tím, že se protáhne platnost vratek z DPH,“ kritizoval poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Vláda totiž prodloužila lhůtu pro vrácení odpočtu daně z přidané hodnoty o patnáct dní - z 30 na 45 dní. Státní kasa tím tak na začátku roku 2020 získá zhruba 13,5 miliardy korun.

„Považuji to za nehoráznost, vláda si otevírá kontokorent na účet firem. Chtěl jsem na vás apelovat, abyste takové věci nedělali,“ dodal Ferjenčík.

Jaké změny prošly
Předsedkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM) prosadila 600 milionů korun na investice do škol a bytů v menších obcích na vrub podpory výzkumu a inovací v kapitole ministerstva průmyslu a obchodu.
Na návrh Hany Aulické Jírovcové (KSČM) rozpočtový výbor doporučil přesunout 600 milionů na sociální služby, a to z jiných položek v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí.
Československý ústav zahraniční by mohl z iniciativy Vostré získat od státu na své aktivity jeden milion korun.
Výbor podpořil i další návrh Vostré na posílení částek na platy zaměstnanců v některých takzvaných chráněných rozpočtových kapitolách zhruba o 78 milionů korun.
Zdroj: ČTK

Do vlády se obul také kvůli tomu, že plánuje prodej vzácných kovů ze státních rezerv.

„Je to lepení státního rozpočtu pomocí prodejem kovů z hmotných státních rezerv. Mám obavu, aby se nestalo, že se ty peníze utratí na důchody a ty peníze už nebudou,“ varoval Ferjenčík.

Česko zásobu kovů nepotřebuje, tvrdí Babiš. Rabování státu, komentuje rozprodávání opozice

Domácí

„Pokud stát dojde k tomu, že kovy už nejsou potřeba, tak jejich prodej by neměl být v rozpočtu, ale měl by sloužit této instituci na nákup dalších rezerv, nikoliv jako příjem státního rozpočtu,“ přidal se poslanec ODS Jan Skopeček.

Z prodeje kovů má do rozpočtu v roce 2020 přitéct 600 milionů, v roce 2021 potom 1,6 miliardy korun. Záměr vlády se nelíbí ani poslancům z hospodářského výboru, kteří kvůli tomu minulý týden nepodpořili rozpočet Správy státních hmotných rezerv.

Správa rezerv: Na nákupy nemáme příští rok ani korunu

Ekonomika

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že za utržené 2,2 miliardy korun se nakoupí nové zásoby.

Sněmovna už před měsícem schválila základní parametry rozpočtu na rok 2020. Schodek má být 40 miliard korun. Nyní už poslanci základní parametry měnit nemůžou, mohou ale právě přesouvat peníze uvnitř rozpočtu.

Poslanci budou moci vznést další návrhy na úpravy příští týden, kdy má druhé čtení rozpočtu na plénu Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám