Hlavní obsah

Vláda se znovu neshodla na tom, kdy se půjde do důchodu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Koaliční strany se ve středu opět nedokázaly shodnout na věku pro odchod do důchodu. Sociální demokraté navrhují 65 let, proti tomu se však staví šéf státní kasy a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kabinet debatu na dva týdny přerušil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vláda na 14 dní přerušila bod o zastropování věku pro odchod do důchodu. ČSSD navrhuje 65 let, což by se pozitivně dotklo narozených po roce 1965,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl, že 65 let je pro něj maximální možná hranice. „Neumím si představit, že by těžce manuálně pracující lidi odcházeli do důchodu po sedmdesátce. To by se mnozí z nich toho důchodu ani nedožili,“ řekl při příchodu na jednání vlády Němeček.

To, že by se měl věk pro odchod do důchodu zastropovat si myslí i šéf průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Představa bez limitu je stresující. Moje děti mají 11 a 13 let, a že by do důchodu šly po sedmdesátce, to je ošklivá představa,“ komentoval.

Populismus, tvrdí Babiš

Babiš považuje návrh z pera sociálnědemokratické ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové za populistický. „Pokud by to prošlo, tak to nastane v roce 2030. Za ten čas tady bude pět šest vlád. Je to návrh o ničem, je to tak jakože prezentovat lidem,“ nadával.

Systém, že se odchod do důchodu vypočítává podle průměrného věku života, je podle něj v pořádku.

Jiný názor má ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). „Podporuji, abychom jako vláda zastropovali odchod do důchodu a podporuji věk 67 let,“ řekla.

Zda se současná koalice v tomto bodě vůbec shodne, je otázkou. „Myslím si, že za naší koaliční vlády k dohodě nedojde,“ pokrčil rameny Babiš. „Je to závazek z koaliční smlouvy. Doufám, že se ho (Babiše) podaří přesvědčit,“ podotkl k tomu ministr zdravotnictví.

Růst důchodového věku se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, legislativa přitom počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Pokud se vláda dohodne na zvedení hranice důchodového věku v 65 letech, mělo by se to také týkat všech, kteří se narodili po roce 1971. Zdroj: ČTK

Výběr článků

Načítám