Hlavní obsah

Vláda schválila změny zákoníku práce, odstupné bude podle odpracovaných let

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu přijala novelu zákoníku práce, která mění rozsah práce na dohodu, odstupné při propuštění, zaměstnávání na dobu určitou či zkušební dobu. Po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Novela zákoníku práce má podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) především "zpružnit pracovní trh".

Limit pro trvání dohod o provedení práce se ze 150 hodin ročně zvýší na 300 hodin. Zkušební doba by měla zůstat na tři měsíce, pouze u vedoucích pracovníků může být tato doba až šest měsíců.

Výše odstupného by se odvíjela od počtu odpracovaných let. Pokud by byl ve firmě od jednoho do dvou let, náležet by mu měly dva platy. Kdyby pracoval déle než dva roky, jako dosud by odstupné byly tři průměrné výdělky.

Práce na dobu určitou by pak neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než dvakrát.

Inspekce si posvítí na přestupky policistů, celníků i dozorců

Vláda schválila i vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle dohody koalice by měla být nástrojem boje proti korupci mezi příslušníky a zaměstnanci policie, celní správy či vězeňské služby. Inspekce by rovněž měla mít účinnější nástroje na trestání příslušníků těchto složek.

"Tímto zákonem vzniká samostatný sbor s vlastním rozpočtem," uvedl ministr vnitra Jan Kubice s tím, že inspekce bude zcela nezávislá na dalších resortech i policii samotné. Podle Kubiceho bude šéfa inspekce jmenovat premiér po konzultaci se Sněmovním branně-bezpečnostním výborem.

Reklama

Výběr článků

Načítám