Hlavní obsah

Vláda schválila nařízení, které má umožnit další podporu obnovitelných zdrojů

• Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila nařízení, na jehož základě by měla být vypsána podpora obnovitelných zdrojů ve výši 42 miliard korun. Nařízení by mělo Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožnit vypsání podpory. To doposud odmítal s tím, že stále není hotová notifikace ze strany Bruselu.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Článek

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka nechtěl v pondělí o tom, zda úřad podporu na základě nařízení vypíše, spekulovat. Uvedl, že úřad si musí přijaté nařízení nejprve podrobně zanalyzovat.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora, protože by tím překročil zákon. Šéfka úřadu Alena Vitásková argumentovala tím, že bez schválení ze strany Evropské komise by byla podpora nezákonná.

Takzvanou notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a také ty, které budou spuštěny od začátku roku 2016.  Ministerstvo průmyslu avizovalo, že notifikace by měla být dokončena příští rok na jaře.

Vitásková v pondělí na jednání kabinetu nedorazila s tím, že je na dovolené. To zaskočilo i ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám