Hlavní obsah

Vláda rozhodne o rozdělování daní obcím až za týden

– PRAHA

Vláda odsunula o týden rozhodnutí o novele zákona o rozpočtovém určení daní. Odkládá se tak i střet občanských demokratů s lidoveckým ministerm financí Miroslavem Kalouskem. Návrh ministerstva financí má malým obcím přinést víc peněz, ODS je ale proti.

Článek

Ještě během pondělního odpoledne mají o předloze jednat ekonomičtí ministři. Je ale možné, že koalice návrh odloží až na příští rok, na kdy chystá širší změnu rozpočtového určení daní.

"Návrh není vyvážený a budeme se bavit, zda nespojíme změny v tomto návrhu s výraznějšími změnami rozpočtového určení daní a změnou daňových výnosů v roce 2009," uvedl Topolánek. Shodu na dalším postupu chce koalice najít nejpozději do příštího týdne. V sobotu se proti novele postavila výkonná rada ODS.

Návrh ministerstva financí má přinést více peněz především nejmenším obcím do 300 obyvatel, a to hlavně díky nově zavedenému kritériu výměry obce, které zvýhodňuje místa s nízkou hustotou obyvatelstva. Naopak 146 obcí z celkových 6244 by na změně mělo podle ministerstva financí prodělat přibližně 832,5 miliónu korun. Celkově by obce podle materiálu mohly od příštího roku získat na daních o 2,5 miliardy korun více než dosud.

Podle ODS je ale Kalouskův návrh jednostranný a málo zohledňuje místo vzniku daní.

Otazník nad žalobou ve Štrasburku

Kvůli údajné diskriminaci při přerozdělování daní vypracovaly dvě moravské obce žalobu na českou vládu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zastupitelům Suché Lozi na Uherskohradišťsku a Vysokého Pole na Zlínsku se nelíbí, že stát menším sídlům dává až 6,5krát méně peněz na občana, než kolik získají na obyvatele největší města.

Obě obce v pondělí oznámily, že žalobu nestáhnou, dokud vláda o novele zákona nerozhodne. Suchá Loz přitom stažení žaloby odhlasovala poté, co ministr Kalousek představil svůj návrh novely. Starosta obce Petr Gazdík nicméně v pondělí v rozhovoru pro Rádio Česko upozornil, že zastupitelstvo pouze odhlasovalo stažení, nicméně sama žaloba ještě stažena nebyla.

Vláda likviduje rozpočty obcí, tvrdí starosta

Starosta upozornil, že na rozpočty menších obcí bude mít zdrcující dopad reforma veřejných financí, kterou vláda v srpnu prosadila ve Sněmovně. "Vláda tak stabilizuje rozpočet státu, ale přitom rozvrací rozpočty obcí," řekl Gazdík pro Rádio Česko.

Podle Gazdíka se v souboji o přerozdělování daní odráží fakt, že občanští demokraté mají příznivce především ve městech. Odmítá důraz ODS na zohledňování místa vzniku daní, které je podle něj  zkresleno tím, že většina velkých společností má sídlo v Praze, kde odvádí daně, ale hrubý domácí produkt vytváří někde jinde. Například obyvatelům Temelína by mělo vadit, že společnost ČEZ jako jeden z největších daňových poplatníků odvádí daně v Praze, ačkoliv HDP vytváří u nich, upozornil Gazdík pro Rádio Česko.

ODS: Kalousek řeší problém triviálně

Výkonná rada ODS na sobotním jednání v Kladně označila Kalouskův návrh za nepřijatelný. "Návrh ministerstva financí nás naprosto neuspokojuje, protože ten problém řeší triviálně tím, že bere peníze městům nad 5000 obyvatel a převádí je na malé obce," řekl člen výkonné rady a pražský poslanec Jan Bürgermeister.

Novela podle něj sice plní představu ODS v tom, že odstraňuje skokové přechody mezi kategoriemi obcí pro určení daní, je ale prý jednostranná a neefektivní. Na novelu si již dříve stěžovala některá velká města.

Širší vedení ODS premiérovi Mirku Topolánkovi doporučilo, aby příští rok inicioval přípravu "koaličně průchodné" změny zákona.

Kalousek si za novelou stojí

"Konkrétní výhrady si rád nechám vysvětlit, ale zdůrazňuji, že materiál je projednáván více než tři čtvrtě roku a prošel řádným připomínkovým řízením," reagoval na postoj ODS Kalousek. Ministerstvo financí v návrhu snižuje počet velikostních kategorií obcí ze 14 na čtyři a zavádí mezi nimi postupné přechody místo současných skokových. Dosud zákon počítá daňové příjmy obcí podle počtu obyvatel upraveného koeficienty, které vycházejí z velikosti obcí.

Ministerstvo společně se svým návrhem předkládá vládě i alternativní návrh. Ten podporují právě starostové, kteří podepsali Smlouvu obcí a měst proti daňové diskriminaci. Menší obce a města chtějí v této variantě získat tři miliardy korun na úkor čtyř největších měst - Prahy, Plzně, Ostravy a Brna. Zástupci sdružení starostů v pondělním tiskovém prohlášení tvrdí, že by na tomto návrhu vydělaly všechny obce a města až na čtyři největší. Ztráta ostatních měst s výjimkou Olomouce je podle sdružení minimální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám