Hlavní obsah

Vláda provedla čistku ve VZP

Právo, dan
PRAHA

Vypadá to, že "noc dlouhých nožů", o níž dávno před volbami mluvil šéf ODS Mirek Topolánek, už přesáhla hranice ministerských pracoven. Personální průvan zavanul i ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Není natolik důležitým krokem, aby o něm musela vláda informovat veřejnost," vysvětloval v pátek první místopředseda vlády a ODS Petr Nečas, proč své usnesení obměnit orgány VZP vláda nezveřejnila hned po středečním zasedání a proč se o něm nezmínil ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ve čtvrtek na své obsáhlé resortní tiskové konferenci.

Na otázku, proč vláda zamlčela nebo neinformovala po svém zasedání o výměnách ve VZP, Nečas odpověděl: "Vláda přijala usnesení, kterým vyměnila lidi v orgánech VZP, nic z toho neutajovala."

Podle něj o tom ministři neinformovali na následné tiskové konferenci proto, že vláda probírala celé množství problémů a informovala o tom, "co z hlediska priorit považuje za nejdůležitější". Tím je - jak řekl - otázka státního rozpočtu, důchodů, otázka resortu ministerstva vnitra.

Julínek do VZP dosadil své lidi. V radě tak zasedne spolutvůrce koncepce zdravotnictví ODS Pavel Hroboň, který má nahradit na postu náměstka Vladimíra Drymla (ČSSD). Hroboně se ODS neúspěšně pokoušela dostat do správní rady VZP již v květnu, kdy do třetiny rady volila své zástupce Sněmovna.

Julínkovi lidé

Novým členem správní rady za stát se stali také Julínkova nová náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová či předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Další Julínkův spolupracovník, první náměstek pro řízení Marek Šnajdr (ODS), je členem správní rady už od letošního května, zvolen byl Poslaneckou sněmovnou. Šnajdr dříve působil ve dvou farmaceutických firmách.

O místopředsednické křeslo v radě přišel Michael Sojka, kterého se Julínek chystá odvolat z místa ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Tam ho dosadil Rath 10. července.

Nemravné změny?

Také další ministři důkladně provětrávají nejvyšší funkce na ministerstvech, i když ještě nedostali důvěru od Poslanecké sněmovny. Hlasování o důvěře proběhne nejpozději 4. října. Mirek Topolánek přitom ještě před čtrnácti dny v narážce na personální politiku ČSSD uvedl, že dělat tři měsíce před volbami a po volbách změny na úřadech je nemravné.

V minulých letech bylo zvykem o vládních rozhodnutích informovat hned na tiskových konferencích, někdy dokonce dvakrát denně. To když se zasedání vlády protáhlo. Třeba do noci. Někteří ministři o usneseních novináře zpravovali na zvláštních tiskových konferencích. Úřad vlády další zprávy posílal formou zpráv přes Českou tiskovou kancelář a maily do redakcí.

O něco později byly informace vyvěšovány na web Úřadu vlády.

Pamětníci z řad novinářů vzpomínají na období před deseti lety, kdy nebyl internet rozšířen a "monopol" na čerstvé informace ze zasedání vlády mívali premiér Václav Klaus a ministři ODS, kteří ho na tiskové konference doprovázeli. V důsledku toho si lidovci s Josefem Luxem často pořádali pověstné separátní konference. Příčinou byl vlastní politický zájem KDU-ČSL, ale i to, že na oficiálním brífinku zazníval výklad jen v podání ODS. O větší otevřenost vůči veřejnosti se zasloužil až kabinet Josefa Tošovského v roce 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám