Hlavní obsah

Vláda přijala nová opatření. Změní se úřední hodiny nebo pravidla pro knihovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spolu s novým vyhlášením nouzovém stavu vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) upravila provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin. Otevřou se výdejová okénka knihoven. V neděli to oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Karel Havlíček představuje nová opatřeníVideo: ČTK

 
Článek

„Mění se otevírací doba úřadů. Budou bez jakéhokoli omezení úředních hodin tak, aby se tam neshlukovali lidé,“ uvedl Havlíček.

Vláda vyhlásila nouzový stav do konce února

Domácí

Vláda upravila i provoz knihoven. „Povolena jsou výdejová okénka, určeno je to především studentům,” dodal.

Změny se dotknou i ubytovacích služeb, využívat je budou moci i lidé za účelem poskytnutí zdravotnické péče.

Nově bude možné vykonávat také ve školách komisionální zkoušky.

Jediný Hřib byl proti žádosti hejtmanů. Podpořil ji, aby předešel lynči Pražanů

Domácí

Kabinet uvolnil také rozhodování orgánů právnických osob, které je nyní omezeno počtem lidí, kteří se mohou stýkat. „Nic se nemění pro podniky, maloobchody a služby,“ upozornil ale Havlíček.

Nouzový stav do 28. února 

Vláda v neděli pak na žádost hejtmanů prodloužila nouzový stav do 28. února, který by jinak skončil v neděli. „Mám pro občany dobrou zprávu. Vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila od pondělí stav nouze. Situace není dobrá, v Česku se rozšiřuje britská mutace,“ uvedl k tomu premiér.

Kysela: Nový nouzový stav by teď byl protiústavní, i kdyby o něj hejtmani požádali

Domácí

Někteří ústavní experti nicméně upozorňují, že vyhlášení nového nouzového stavu, který by navazoval na nouzový stav neprodloužený Sněmovnou, je protiústavní, a to bez ohledu na žádost hejtmanů.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se ale nynější rozhodnutí vlády se opírá o novou skutkovou situaci. „Tou je žádost hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu, neboť dospěli k tomu, že by jiné prostředky nebyly dostačující,” zdůvodnila šéfka státní kasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám