Hlavní obsah

Vláda přesun americké kolony málem neschválila

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci už mají k dispozici detailní informaci o přejezdu americké vojenské kolony přes české území, kterou do Sněmovny neprodleně po pondělním schválení poslala vláda. Podle informací Práva málem hrozilo, že vláda kvůli absenci řady členů nebude schopna rozhodnout.

Foto: General Dynamics

Českem projede 118 amerických vojenských vozidel, vesměs obrněných transportérů Stryker. Na snímku ve verzi ATGM

Článek

Jednání se totiž nezúčastnili třeba šéfové resortu financí, dopravy a životního prostředí za ANO Andrej Babiš, Dan ŤokRichard Brabec. Chyběl i místopředseda vlády a lidovecký šéf Pavel Bělobrádek a ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

V jednu chvíli na jednání vlády sedělo devět ministrů, tedy přesně tolik, kolik činí těsná nadpoloviční většina, při níž je podle jednacího řádu kabinet schopen se usnášet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda nakonec přejezd 2. mechanizovaného pluku americké armády přes Česko schválila, byť třeba ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) podle informací Práva opakovaně prosazoval, aby ministři vzali informaci šéfa obrany Martina Stropnického (ANO) jen na vědomí.

Jak po schůzi vlády informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), schválení bylo nakonec „jednoznačné“.

Mimořádná schůze nebude

Ačkoli kolona 120 vozidel a 520 vojáků se má z Pobaltí přes Polsko a Česko do Německa přesouvat 29. března až 1. dubna, poslanci se budou vládní zprávou zabývat až na své schůzi na přelomu dubna a května. Právu to potvrdil předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

„Zatím nikdo nepožádal o mimořádnou schůzi, kde by chtěl s přesunem vyslovit nesouhlas, takže nevidím důvod to zařazovat na přerušenou březnovou schůzi Sněmovny,“ řekl Hamáček v narážce na znění ústavy.

Podle šéfa Sněmovny vláda splnila svou ústavní povinnost tím, že poslance o přejezdu bezodkladně informovala.

Kritika jen od komunistů

Demonstrativní přesun americké vojenské techniky kritizují pouze komunisté, kteří ale se svými třiatřiceti poslanci nemají sílu na svolání mimořádné schůze parlamentní komory.

K tomu je potřeba alespoň čtyřicítka poslanců. Komunisté dokonce na své partajní internetové stránky vyvěsili rozhovor známého komentátora amerického původu Erika Besta ze serveru Parlamentní listy. V něm tvrdí, že Česko jako členská země NATO sice přejezd konvoje odmítnout nemůže, ale to ještě neznamená, že ho musí podporovat.

„Je trošku paradoxní, že komunisté v tom případě mluví skoro nejracionálněji – myslím slova Vojtěcha Filipa, který řekl, že českou politikou má být podporovat jednání, co se týče Ukrajiny, přitom teď podporujeme demonstraci síly. Zašel bych ještě kousek dál – podporujeme nejen demonstraci síly, ale je to také podpora informační války,“ uvedl Best.

Senátoři nebyli proti

Senátoři přejezd kolony projednali v příslušném výboru už ve středu. Šéf výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) ve čtvrtek bod ze schůze horní komory stáhl, neboť mezi senátory nezazněly požadavky na vyslovení nesouhlasu s přejezdem.

Podle ústavy by totiž pondělní rozhodnutí vlády mohl zhatit jen nesouhlas nadpoloviční většiny všech senátorů, stejně jako nadpoloviční většiny všech poslanců.

Z vládního dokumentu pro zákonodárce vyplývá, že s žádostí o povolení průjezdu se na ministerstvo obrany obrátili koncem února zástupci ozbrojených sil Spojených států.

Během konzultací expertů americké a české armády pak bylo dohodnuto, že požadovaný průjezd bude po pozemních komunikacích. Obvykle se totiž technika přepravuje po železnici.

Průjezd koordinovaný s kraji

O průjezdu jednotky budou předem informovány cizinecká a dopravní policie, operační středisko Policejního prezidia a Generální ředitelství cel. Pokud by v rámci průjezdu byl přepravován nadrozměrný náklad, bylo by informováno též ministerstvo dopravy. S přepravou takového nákladu se ale prý nepočítá.

Celý průjezd bude podle vládního dokumentu také aktuálně koordinován s kraji tak, aby bylo vyhověno jejich požadavkům na zajištění veřejného pořádku.

Kolonu bude doprovázet česká vojenská policie. Náklady na ubytování či pohonné hmoty uhradí USA.

Reklama

Související články

Americký obrněný konvoj projede Českem

Americká armáda vyšle obrněný konvoj, který projede 1 800 kilometrů šesti zeměmi střední a východní Evropy. Má jít o ukázku podpory spojenců v NATO proti ruské...

Výběr článků

Načítám