Hlavní obsah

Vláda požádá Sněmovnu o důvěru 3. října

PRAHA

Organizační výbor Sněmovny v úterý určil termín, kdy má kabinet Mirka Topolánka (ODS) předstoupit před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry, na úterý 3. října. Topolánek původně ohlásil, že se jeho vláda bude o důvěru ucházet 4. října.

Článek

Prezident Václav Klaus Topolánkův kabinet jmenoval 4. září a předseda ODS už tehdy uvedl, že bude chtít využít celou lhůtu 30 dní pro žádost o vyslovení důvěry, kterou nařizuje Ústava. Předběžně hovořil o středě 4. října. Topolánek tehdy také ujistil, že chce postupovat standardně podle Ústavy a hlasování o důvěře nebude spojovat s projednáváním žádného zákona.

Přestože vláda má Sněmovnu o důvěru požádat 3. října, je možné, že poslanci budou rozhodovat později. Nelze vyloučit, že hlasování bude předcházet rozsáhlá rozprava a jednání se potáhne několik dnů.

Vláda nemá jistou nadpoloviční většinu

K tomu, aby dostala důvěru, potřebuje Topolánkova vláda nadpoloviční většinu přítomných poslanců. Pokud by tedy ve dvousetčlenné Sněmovně nikdo nechyběl, muselo by pro kabinet hlasovat nejméně 101 poslanců.

Neočekává se však, že by pro vládu zvedl ruku kdokoliv ze sociálních demokratů nebo komunistů, kteří dohromady disponují stovkou mandátů.

Lidovci a zelení v současnosti studují programové prohlášení vlády, na jehož základě se rozhodnou, zda budou hlasovat pro, nebo zda před hlasováním opustí jednací sál. Případnou podporu obě strany podmínily tím, že programové prohlášení bude kopírovat program někdejší trojkoalice.

Reklama

Související články

ODS má nápad: o důvěře až za měsíce

Ministerský předseda Mirek Topolánek chce, aby programové prohlášení projednala nová vláda 13. září tak, aby se stihl termín žádosti o důvěru vládě 4. října....

Výběr článků

Načítám