Hlavní obsah

Vláda potvrdila nominaci Jourové do Evropské komise

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková, Klára Beranová

Česká republika nominuje do Evropské komise dosavadní eurokomisařku Věru Jourovou (ANO). Její nominaci v pondělí jednomyslně potvrdila menšinová vláda ANO a ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidátka na eurokomisařku za Česko Věra Jourová.

Článek

„Je to pro mě obrovská čest, obrovský závazek a obrovská zodpovědnost. Pokud budu mít podporu Evropského parlamentu, jsem připravena mandát vykonávat s plným nasazením,“ řekla Jourová krátce poté, co vláda potvrdila její nominaci.

Česká republika musí svoji nominaci poslat nejpozději v pondělí. Eurokomisaře musí ještě schválit Evropský parlament, slyšení bude na konci září.

Jourová zatím neví, jaké bude mít portfolio. Česká republika bude každodpádně usilovat o silné ekonomické portfolio. Ve hře je digitální ekonomika, zahraniční obchod či vnitřní trh.

V uplynulých pěti letech zastávala post eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen.

V Evropské komisi například prosadila možnost podání hromadných žalob a vyšší pokuty za porušování právních předpisů EU na ochranu spotřebitelů. Prosazovala větší dohled nad zabezpečením dat uživatelů Facebooku či Googlu.

Jourová naopak čelila kritice za úzké vazby na Andreje Babiše, který přes holding Agrofert ovládal značnou část českého potravinářského a chemického průmyslu a médií. Babiš později Agrofert převedl do svěřenských fondů.

Dostálová: Máme dobře našlápnuto

Vláda v pondělí o nominaci Jourové rozhodla jednomyslně, podpořili ji i ministři z ČSSD. „Je to zkušená evropská politička. Za tu dobu, kdy reprezentovala Českou republiku, se ukázalo, že rozumí problematice a má velmi dobré renomé,“ zhodnotil Jourovou šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Paní komisařku podpořím. Velká výhoda je v tom, že je to staronová tvář. Vím, že to dává hodně bodů navíc,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Podobně to vidí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Pokud máme eurokomisaře, který obhajuje mandát, tak si může troufnout na silnější portfolio. Máme dobře našlápnuto, a pokud by nám dobře naslouchala i Evropská komise, tak by to bylo ku prospěchu České republiky,“ řekla před jednáním vlády Dostálová.

Jourová jako nejvlivnější žena Česka

Pětapadesátiletá rodačka z Vysočiny Jourová začala pracovat ve státní správě po sametové revoluci jako tajemnice třebíčské radnice. Byl členkou ČSSD. V roce 2012 vstoupila do hnutí ANO.

O rok později se stala poslankyní a na konci ledna 2014 byla jmenována ministryní pro místní rozvoj. Z funkce odstoupila v září, aby se mohla stát eurokomisařkou.

Časopis Forbes v červnu označil Jourovou za nejvlivnější ženu Česka. Několik týdnů předtím se dosavadní eurokomisařka umístila v prestižním žebříčku nejvlivnějších osobností světa časopisu Time.

V roce 2006 policie Jourovou obvinila z přijetí dvoumilionového úplatku. Jourová se ve vazbě, v níž strávila 33 dní, pokusila o sebevraždu udušením. Nakonec ale policie dospěla k závěru, že skutek, za nějž byla obviněna, se nestal. Soud jí přiřkl odškodění ve výši 3,6 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám