Hlavní obsah

Vláda pošle Brdům stamilióny, radarem je nepodmiňuje

Právo, gö, pla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SPÁLENÉ POŘÍČÍ

Kabinet po středečním jednání se starosty brdských obcí ve Spáleném Poříčí rozhodl o vzniku komise pro rozvoj Brdska, v níž budou zástupci vlády, obcí, Středočeského a Plzeňského kraje. Do regionu mají jít řádově stovky miliónů korun, a to bez ohledu na to, zda v oblasti nakonec Američané postaví radar.

Článek

Topolánek po jednání zdůraznil, že jeho kabinet nepřijel jednat se starosty o radaru, protože toto jednání je věcí mezi českým státem a USA. Vláda chce dát místním lidem jistotu, že umístnění radaru nesníží kvalitu života v oblasti zdraví či životního prostředí.

Starostům proto slíbila vypracování dalších studií o možných rizicích radaru na lidské zdraví a životní prostředí. Hodlá také diskutovat o dalším zpřístupnění dosud uzavřených prostorů ve vojenském újezdu Brdy.

Na vládu čekali odpůrci v maskách

Na vládu, která přijela autobusem, čekali před branou zámku odpůrci radaru. Jednak aktivisté sdružení Ne základnám a také Greenpeace.

Ti vyrukovali s transparentem "Mistrovství světa ve zbrojení" doplněném podobiznami ministrů české vlády a amerického a ruského prezidenta George Bushe a Vladimíra Putina. Aktivisté byli oděni ve fotbalových dresech. Zdůvodnili to tím, že vláda připravuje "vojenské hřiště" a chce, aby lidé byli vojáky.

Obce nechtějí peníze podmíněné radarem

Koordinátor Ligy starostů proti radaru a příbramský starosta Josef Řihák ČSSD) na středečním on-line chatu Novinek zopakoval zklamání z toho, že premiér Topolánek odmítl zástupce sdružení na jednání pozvat. Premiér po jednání se starosty ale znovu reagoval s tím, že na jednání nebyli zváni zástupci žádných iniciativ, ale pouze starostového dotčeného brdského území.

Řihák rovněž ujistil, že starostové odmítají podpořit výstavbu radaru za "imaginární investice". "Pokud chce někdo pomoci regionu, ať to udělá, ale nespojuje to s radarem," uvedl zástupce starostů na chatu se čtenáři Novinek.

Příbramský starosta, který je zároveň sociálnědemokratickým poslancem, také odmítl vzít na vědomí vládou prezentovanou studii, která posuzovala zdravotní rizika spojená s umístěním radaru. Řihák chce, aby byl výsledek bádání odborníků ještě podroben nezávislé expertize: "Studie, kterou nám vláda předložila, zpracovali vojenští odborníci placení vládou. Nyní nastal čas, aby se k této studii vyjádřili nezávislí odborníci".

Příliš toho od vlády nečekáme, říkali starostové z Brd

S nevalným nadšením přicházeli starostové k branám zámku v Novém Strašecí, v němž je čekalo setkání s vládou. Z pozvaných jich dorazilo třináct. "Kdo ví, jestli tam vůbec vydržím do konce," váhal starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek.

Po skončení jednání vlády již tři starostové z nedávno založené Ligy starostů nesouhlasící s umístěním radaru USA v ČR - Rožmitálu pod Třemšínem, Věšína a Nepomuku - řekli, že by uvítali peníze na rozvoj zanedbaných obcí v okolí vojenského újezdu Brdy, pokud tyto peníze nebudou vázány na stavbu radaru. 

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE CHAT: Zástupce starostů proti radaru

Jak chce skupina starostů zabránit umístění amerického radaru do vojenského území v Brdech? Proč nechtějí jednat s vládním koordinátorem Tomášem Klvaňou?...

Výběr článků

Načítám