Hlavní obsah

Vláda posílá české vojáky na neklidný jih Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila přesun českých vojáků sloužících v Afghánistánu do nebezpečnější provincie Loghar na jihu země, která je považována za jednu z bašt svrženého fundamentalistického hnutí Tálibán. Česká republika by měla poprvé vést provinční rekonstrukční tým v jedné z oblastí v boji zmítaném Afghánistánu.

Článek

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po zasedání vlády zdůraznila právě to, že český tým se bude podílet na rekonstrukci. "Jsem přesvědčeni, že propojení vojenských a civilních aktivit je nutné pro stabilizaci," uvedla ministryně.

Změní se tak náplň činnosti českých vojáků. V Badachšánu se Češi, kteří působí v rekonstrukčním týmu s Němci a Dány, zaměřují především na ochranu a patrolování. Rekonstrukční činnost patří k vedlejším úkolům. "Vojáci se budou podle potřeby podílet i na výcviku afghánských ozbrojených složek," dodala ještě k možné činnosti kontingentu v příštím roce Parkanová. Rozhodnutí vlády musí ještě schválit Sněmovna a  Senát.

Skutečnost, že Češi povedou provinční rekonstrukční tým je podle ní "zúročením všech dosavadních misí".

Současně zdůraznila, že plán ocenila aliance."V rámci NATO je závazek vnímán jako jeden z nejpotřebnějších," řekla Parkanová a dodala, že jde o "snahu zefektivnit působení české armády v jedné z nejdůležitějších aliančních operací."

Rizika existují

Parkanová ale připustila i rizika, která přines přesun z relativně poklidného Fajzábádu do nebezpečnějšího Logharu. "Při plnění humanitárních a rekonstrukčních plánů (rizika) existují a vláda i obrana si toho jsou plně vědomi," řekla ministryně. Podle ní ale rizika omezí důkladná příprava vojenských i civilních složek.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek zdůraznil, že jde na poměry v zemi  o "relativně bezpečné území s velkým rozvojovým potenciálem".

Podle dřívějšího vyjádření Čírtka by se na obnově země mohli podílet kromě vojáků také civilní experti, které vyšlou například ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu nebo dopravy i potravinářské firmy.

Čírtek již dříve uvedl, že by vyslání rekonstrukčního týmu mělo stát až 650 miliónů korun ročně. Česko podle něj na podzim vyšle do Logharu průzkumný tým. Ten dodá informace potřebné pro definitivní rozhodnutí. 

Anketa

Souhlasíte, aby byl český kontingent v Afghánistánu přesunut na nebezpečnější jih země a podílel se na rekonstrukci provincie Loghar ?
Ano
29,5 %
Ne
70,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3935 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám