Hlavní obsah

Vláda omezila volný pohyb. Přemýšlejte hlavou, někoho nakazíte a on umře, apeloval Hamáček

Aktualizováno

Vláda zakázala s účinností od pondělí 0:00 do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po ČR. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch informoval, že počet nakažených stoupl na 293.

Záznam: Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

„Na minimum se snažíme omezit mezilidský kontakt. Není to zákaz vycházení ani domácí vězení,“ komentoval závěry ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Saháme k tomuto opatření ve chvíli, kdy jsme přesvědčeni, že to ještě může něco změnit,“ doplnil Hamáček. Podle něj policie nebude lidi nijak šikanovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček

Na dotaz, jaká lidem hrozí sankce za porušení omezení volného pohybu, odpověděl: „Hrozí jim, že někoho nakazí, ten umře a jim to bude celý život líto.” Apeloval na Čechy, ať přemýšlejí hlavou a nesnaží se omezení nějak obejít, jinak to v ČR může dopadnout jako v Itálii, která je z hlediska nákazy koronavirem nejpostiženějším státem EU.

Premiér Babiš k tomu připomněl, že šíření koronaviru je kvalifikováno jako trestný čin.

Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky, ukázal německý výzkum

Koronavirus

Lidé by podle nařízení vlády měli v obchodech nebo na poště udržovat odstup nejméně dva metry a upřednostnit bezhotovostní platební styk. Obchody by jim měly k tomuto zajistit podmínky. Úřadům vláda nařídila, aby své služby vykonávaly pouze od pondělí do středy v maximálním rozsahu tří hodin. Vláda také povolala 2096 vojáků a 400 celníků, kteří by měli pomáhat plnit úkoly policie.

Schillerová: Daně počkají

Finanční úlevy pro podnikatele představila ministryně financí Alena Schillerová. Úlevy se týkají jak EET, tak podání daňového přiznání.

„Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických i právnických osob, mohou v klidu bez hrozby sankcí podat lidé podat až k 1. červenci 2020. Nemusíte se obávat sankcí, když podáte přiznání později,“ uvedla Schillerová. Naopak přeplatky budou vraceny ve lhůtě 30 dnů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová

Spuštění další vlny EET podle ní ze zákona nejde odložit, ale pod dobu tří měsíců nebudou ukládány sankce a kontrolní činnost bude spíš edukativní.

Schillerová se nezmínila o požadavku pozastavit povinnost platit zálohy osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), kterým opatření vlády znemožnila vykonávat jejich výdělečnou činnost.

Havlíček: Servisy povoleny, zavřou i elektra

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček upřesnil, co je v rámci nouzového stavu v zemi povoleno či zakázáno. Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků, opravy silničních vozidel, odstraňování vozidel, prodej náhradních dílů, vyzvednutí zásilky, pokladní prodej jízdenek, lázeňských služeb, pohřební služeb a stavebnictví.

Vláda naopak nově zakázala s výjimkami prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, sdílených taxislužeb s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky, který byl mezi výjimkami původního nařízení ze soboty, řekl Havlíček.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Ruší se podle něj modré zóny v rámci obcí. Omezuje se prodej nebaleného pečiva. Prodávat se smí pouze prodejnách, kde mají hygienické pomůcky.

Dodal, že s výjimkou osob veřejnosti se povoluje prodej ve stavebninách. Živnostníci zde tak pro svou činnost nakupovat můžou.

Ústřední krizový štáb povede Prymula. Přiznal, že není dost testů

Ministr Adam Vojtěch hovořil o tom, že ministerstvo zadalo dodávky respirátorů a roušek a do několik dnů by se situace měla zlepšit.

Ministerstvo zdravotnictví čísla o nákupech neustále aktualizuje. K nedělnímu odpoledni ministr uvedl, že 50 tisíc respirátorů během soboty už distribuoval do krajů, dalších 10 tisíc šlo v neděli ze zásob Státních hmotných rezerv a současně v příštím týdnu dorazí až 100 tisíc dalších respirátorů.

Vláda zároveň rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nákaza u pacienta vyřadila v nemocnici Šternberk 31 zdravotníků

Koronavirus

Prymula přiznal, že není dostatek kapacit k testování lidí a vyzval je, aby byli dva dny trpěliví. „Kapacita vyšetřování je na stropu. Chtěl bych požádat veřejnost, aby byla dva dny trpěliví. Potřebujeme zvýšit kapacitu. Došlo k dohodě s lékařskými fakultami. Měli bychom tím zvýšit odběry vzorků až na 4000,“ uvedl Prymula a dodal, že vláda chce také vyprofilovat dvě nemocnice, které by se zabývaly pouze nakaženými koronavirem.

Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní rady státu, v případě nutnosti vládě.

Pětihodinové zpoždění

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. V neděli v televizi Prima zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta.

Vláda se původně měla sejít už v 16:00 a tiskovou konferenci plánovala zhruba na 18:00, opozdila se o pět hodin.

Tisková konference tentokrát probíhala pouze za přítomnosti kamer a zástupců veřejnoprávních médií, ovšem bez novinářů soukromých píšících médií. Vláda to vysvětlovala obavou z případného zavlečení nákazy koronavirem mezi členy kabinetu.

Už v podvečer unikl pracovní dokument usnesení, o kterém vláda jednala.

Zákaz volného pohybu osob v Česku. Přečtěte si návrh celostátní karantény

Koronavirus

V ČR od čtvrtka platí stav nouze, od sobotního rána jsou uzavřené restaurace a obchody s výjimkou potravin, drogerie či elektra a lékáren. Platí také zákaz poskytování služeb v provozovnách. Od pondělí jsou pak absolutně uzavřené hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám