Hlavní obsah

Vláda pomůže Libanonu i Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet uvolnil 15 miliónů korun v souvislosti s probíhajícím konfliktem na Blízkém východě. Česká republika podle Svobody pošle humanitární pomoc oběma stranám, tedy Libanonu i Izraeli.

Článek

Podle Svobody už libanonská vláda v Bejrútu obdržela šek na pět miliónů korun určených pro bezprostřední humanitární pomoc civilistům na jihu země, který je zmítán boji mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z šíitského teroristického hnutí Hizballáh. Peníze mají posloužit k nákupu potravin, léků, přikrývek nebo protipožární techniky.

Zároveň vláda částečně vyhověla žádosti Izraele, který potřebuje hasičské vybavení pro boj s následky raketového ostřelování severu země. Izraelci podle Svobody požádali o letouny nebo helikoptéry schopné hasit ze vzduchu, dále o protipožární obleky pro hasiče a další vybavení.

Svoboda uvedl, že Česká republika nemůže poskytnout leteckou hasičskou techniku ani protipožární obleky, které se šijí hasičům na míru. Pošle ale na sever Izraele hasičské hadice v hodnotě dvou miliónů korun.

Svoboda zdůraznil, že Česko je jednou z prvních zemí Evropské unie, která do oblasti poslala humanitární pomoc, přestože ve srovnání s příspěvky ostatních zemí, zejména Francie, je to pomoc spíš symbolická. Podle Svobody ale Česká republika bude dál poskytovat pomoc oběma stranám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám