Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila prodej letounů L-159 do Iráku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotkova vláda na svém pondělním zasedání odsouhlasila prodej 15 nepotřebných bitevníků L-159 do Iráku. Obchod uskuteční Aero Vodochody a měl by vynést 750 miliónů korun, sdělil ministr obrany Martin Stropnický.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Článek

Čtyři stroje získá Irák od české armády, zbývajících 11 je momentálně uskladněno.  Podle Stropnického bude potřeba uskladněné stroje uvést do letuschopného stavu.

Stát prodejem strojů, pro něž nemá uplatnění, ušetří zhruba čtvrt miliardy. Stropnický věří, že do dvou až tří  let by se ČR mohla zbavit všech nepotřebných strojů. Na prodeji se armáda s Aerem dohodla již  loni.

Iráčané avizovali zájem o české stroje již před několika lety. Chtějí je používat jako cvičné stroje k přechodu pilotů na stíhačky F-16.

Aero loni v červenci podepsalo smlouvu s americkou společností Draken International o prodeji 28 letounů, pro něž resort nemá uplatnění.

Reklama

Související články

Aero podepsalo smlouvu na prodej L-159

Aero Vodochody ve čtvrtek oznámilo, že podepsalo s americkou firmou Draken International smlouvu o prodeji až 28 bitevníků L-159 ALCA ze zásob české armády....

Výběr článků

Načítám