Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila návrh majetkového vyrovnání s církvemi

• Aktualizováno

Vláda v úterý schválila návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Návrh, který letos stát s církvemi uzavřel, počítá s tím, že stát zaplatí v průběhu 30 let 59 miliard korun. Církve zároveň dostanou zpět zhruba 56 procent svého majetku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV)

Článek

Schválení návrhu bylo očekávané, neboť podporu mu v úterý ještě před jednáním kabinetu vyslovily i Věci veřejné, které do té doby podmiňovaly jeho podporu tím, že bude zřejmé, z čeho bude stát peníze vyplácet. [celá zpráva]

VV ústy vicepremiérky Karolíny Peake uvedly, že usnesení bylo doplněno o jejich požadavek, aby projednání účinnosti zákona proběhlo spolu s jednáním o střednědobých výdajových rámcích.

Patřičný zákon připraví ministerstvo kultury. V případě schválení parlamentem by měla norma vstoupit v platnost od 1. ledna 2013.

První tři roky ze sedmnáctiletého přechodného období bude stát na platy duchovních přispívat plnou částkou ze svého rozpočtu, tedy 1,445 miliardy ročně. Od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace. Stát by mohl přestat církvím vyplácet peníze v roce 2030.

Většinu zabraného majetku (98 procent) vlastnila před rokem 1948 katolická církev, ta se ale zavázala, že část svého nároku (17 procent) přenechá ostatním církvím a společnostem. Komunistický režim odebral církvím 181 tisíc hektarů lesů a 72 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Reklama

Související témata:

Související články

VV ve vládě podpoří vyrovnání s církvemi

Věci veřejné v úterý oznámily, že při jednání vlády podpoří návrh na vyrovnání státu s církvemi. Zároveň však zavázaly své ministry, aby byl tento bod spojen...

Výběr článků

Načítám