Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh KSČM na zrušení zákazu dodávek íránské elektrárně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu odmítl návrh poslanců KSČM na zrušení zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. Návrh na zrušení zákona z roku 2000 by byl podle vlády negativním signálem vůči mezinárodnímu společenství. O materiálu rozhodnou poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo).

Článek

„Íránský jaderný program není ani v současné době zcela bez kontroverzí. V tomto kontextu vláda považuje zákaz jakéhokoliv podílu českých firem na výstavbě, modernizaci či provozu elektrárny za nadále ospravedlnitelný,“ píše se v dokumentu.

Zákon o zákazu dodávek reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko vybavit elektrárnu vzduchotechnikou. Plánovaný obchod tehdy kritizovaly Velká Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Norma zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s budovanou elektrárnou v Búšehru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

KSČM zkouší zákon zrušit již potřetí

Komunisté tvrdí, že zákon již není aktuální, protože elektrárna je hotová a žádné české podniky již nemůžou své případné dodávky uskutečnit. Vláda ale s odkazem na dostupné informace tvrdí, že dostavěn je zatím jen jeden ze čtyř plánovaných bloků elektrárny a zákon se týká i případných modernizací zařízení v budoucnu.

Pokud by byla norma zrušena, nebylo by už zřejmě možné postihnout firmy, u nichž by se zpětně zjistilo, že jej v době platnosti porušily, uvádí předběžné stanovisko. Připomíná taky omezení pro vývoz jaderných technologií do Búšehru přijatá Evropskou unií.

KSČM předložila návrh na zrušení zákona už potřetí. V minulosti s ním ve Sněmovně neuspěla. Zákonodárci rozhodnou i o nynější předloze.

Elektrárnu Írán vybudoval s ruskou pomocí a popírá, že by byla zástěrkou k vývoji jaderné zbraně. Íránská média nedávno informovala, že Moskva a Teherán se blíží podpisu dohody o stavbě dvou nových jaderných bloků v Búšehru.

Reklama

Výběr článků

Načítám