Hlavní obsah

Vláda odklepla miliardy na vyrovnání s církvemi

PRAHA
Aktualizováno

Vláda ve středu podpořila návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Na návrhu, který kombinuje finanční náhradu za majetek a faktické vydání majetku, se nedávno shodli zástupci vládní komise a církví na konci loňského roku. Úřad vlády to uvedl na svých internetových stránkách.

Vláda odklepla miliardy na vyrovnání s církvemiVideo: ČTK

 
Článek

"Návrh byl schválen jednomyslně," uvedl ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). "Je kompromisem, který je velmi přijatelný jak pro obce, tak pro stát a pro církve," dodal.

Církevním řádům by měl stát vrátit třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit finanční náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil asi 270 miliard korun. Církevní vyjednavači přitom původně chtěli, aby každoroční splátka byla navíc valorizována o inflaci, to ale vládní zástupci odmítli.

Přechodná doba 20 let

Schválený návrh zahrnuje přechodné období 20 let, kdy si církve budou zvykat na samostatné hospodaření. "Stát se tak zbaví břemene, které by mohlo být v budoucnu neúnosné. Za 60 let by jinak zaplatil asi o tři sta miliard více než dle schváleného návrhu," vysvětlil Jehlička.

Kriticky se vůči dohodě vyjádřili někteří poslanci ODS, jako například místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová nebo poslanec Vlastimil Tlustý.

Podle Němcové je částka obrovská, snížit ji lze ale pouze zkrácením doby splácení dluhu nebo vytvořením zvláštního rozpočtového fondu, který by soustředil všechny peníze z majetku, který pak stát prodá. Tlustý uvedl, že způsob, kdy stát církvi její majetek splácí s úroky, podobně jako by od ní měl úvěr, jde mimo dosavadní restituční praxi.

Vláda doporučí ratifikaci statutu Mezinárodního trestního soudu

Vláda také rozhodla o vzniku agentury, která má začít bojovat proti vytváření a šíření ghett v Česku. Působit by měla nejprve na 12 místech v Čechách a na Moravě. Má naučit spolupracovat samosprávy, školy, policii, úřady práce, neziskové organizace, firmy i obyvatele tak, aby se problémové lokality změnily v běžné čtvrti nebo úplně zanikly. Návrh patřil ministryni pro menšiny a lidská práva Džamile Stehlíkové (SZ).

Podle analýzy existuje v ČR přes 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž žijí převážně Romové. Může to být až 80 000 lidí. Většina dospělých nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve speciálních školách. Uzavírají si tak prakticky cestu k vyššímu vzdělání.

Agentura nevznikne jako nový úřad, ale jako "odbor pro sociální začleňování v romských lokalitách" na úřadu vlády. Zaměstnávat by měla 15 odborníků. Letos by na její chod, mzdy a další služby mělo ze státního rozpočtu putovat 13,5 miliónu korun.

Již poněkolikáté se na program vlády dostal návrh na ratifikaci takzvaného Římského statutu o vzniku Mezinárodního trestním soudu (ICC) v Haagu. Tentokrát jej kabinet schválil. Česko je jedinou zemí EU, která dosud takzvaný Římský statut o vzniku stálého trestního tribunálu neratifikovala. Soud se od roku 2002 zabývá válečnými zločiny, agresí, genocidou a zločiny proti lidskosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Stamiliardy pro církve rozdělují koalici

Vládní komise se v prosinci dohodla, že na vyrovnání s církvemi dá i s úroky celkem 267 miliard korun. U dohody, se kterou církve souhlasily, však zatím...

Výběr článků

Načítám