Hlavní obsah

Vláda neschválila nákup nového sídla pro NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu neschválila nákup nové budovy pro Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s ohledem na nepříznivou hospodářskou situaci. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Zároveň uvedl, že není důvod pokračovat v dlouhodobém pronájmu současného sídla NKÚ. Úřad by se podle něj mohl v budoucnu přestěhovat do prostor, které se uvolní po sloučení ministerstev dopravy a průmyslu.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že ve stávající ekonomické situaci nemá vláda nakupovat další budovy pro úřady," řekl Nečas. Nová budova by podle něj navíc zůstala po obsazení úřadem z poloviny nevyužitá a bylo by třeba do ní sestěhovat další státní instituce.

Premiér dále uvedl, že vláda bude hledat krátké "překlenovací období" pronájmu současného sídla NKÚ. Krátkodobý pronájem by měl platit do konce příštího roku.

"Není žádný důvod nakupovat nové kancelářské budovy pro stát," dodal Nečas.

Úřad obdržel několik nabídek na stěhování a jako nejvýhodnější vyhodnotil koupi budovy loterijní firmy Sazka v Praze Vysočanech. Její pořízení by přišlo státní rozpočet na 327 milionů korun.

NKÚ nyní sídlí v pronajaté budově Tokovo v pražských Holešovicích. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru už několikrát kritizovali tento nájem jako příliš drahý, nájemní smlouva navíc letos skončí. Úřad proto hledal nové sídlo. Majiteli Tokova, společnosti CPI Group podnikatele Radovana Vítka, se ale záměr úřadu nelíbí. Chce dokonce podat několik trestních oznámení, protože má podezření z nehospodárného utrácení státních peněz.

Úřad již dříve ve zprávě pro poslance uvedl, že koupě budovy Sazky je výhodnější než prodloužení nájmu v současné budově. NKÚ s odvoláním na znalecký posudek odborníků z ČVUT uvádí, že koupě této budovy i se započtením nutných souvisejících investic je nejvýhodnější, protože je možnost, že se podaří snížit provozní náklady až o třetinu.

Majitel budovy Tokovo ale obviňuje úřad, že posudek objednaný od odborníků z ČVUT zkresluje. NKÚ to odmítá a jeho prezident Miloslav Kala považuje nařčení za nehorázné.

Reklama

Související články

NKÚ zvažuje koupit za 300 miliónů budovu Sazky

Nejvýhodnějším řešením, jak pořídit nové sídlo Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ), je koupě budovy loterijní firmy Sazka v pražských Vysočanech. I s pozemky by...

Výběr článků

Načítám