Hlavní obsah

Vláda jednala o rozpočtu i nových opatřeních. Lockdown prý tento týden nebude

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) na pondělním jednání schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Kabinet jednal i o aktuálním vývoji situace kolem pandemie koronaviru. Ministr zdravotnictví oznámil zpřísnění pravidel pro nošení roušek. Tiskovou konferenci po jednání nabídly Novinky živě.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Návrh státního rozpočtu počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic.

Na návrhu se neshodlo jednání tripartity. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podpořil. Sněmovna by měla finálně schvalovat státní rozpočet po 15. prosinci, tedy nejspíše ve středu 16. prosince.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

Kabinet odpoledne jednal i o situaci kolem aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil zpřísnění pravidel pro nošení roušek - ty budou povinné i venku nebo v autě, když se tam potkávají cizí lidé.

Poslední opatření před lockdownem? Roušky povinně venku i v autě

Koronavirus

O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle Prymuly nebude na vládě tento týden diskutovat.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v neděli uvedl, že klíčovým momentem bude konec tohoto týdne, středa až pátek, kdy se uvidí, zda čísla mají tendenci klesat, či nikoli.

Počty nově nakažených v Česku patří k nejvyšším v celé Evropě. V pátek přibylo rekordních 11 105 případů.

Už v průběhu jednání členové vlády informovali o schválení finanční pomoci pro cestovní ruch. Cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům bude v programu COVID cestovní ruch k dispozici 500 milionů korun.

Kabinet schválil také podporu pro audiovizuální průmysl, a to ve výši 98 milionů korun. Fond kinematografie je poskytne provozovatelům kin, produkčním a distribučním společnostem.

S případným lockdownem počkáme až na začátek listopadu, tvrdí Havlíček

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám