Hlavní obsah

Vláda dá dvě miliardy na oddlužení nemocnic

– PRAHA
Novinky, Václav Pergl, Právo

Koalice se dohodla, že vláda pomůže zadluženým nemocnicím, které od ledna letošního roku přešly pod kraje částkou dvou miliard korun. Je to o 800 milionů víc, než navrhovala již dříve ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Dohodli jsme se, že vláda poskytne krajům prostředky na úhradu auditovaných závazků bývalých okresních nemocnic, závazků, které vznikly do 31. 12. 2002. Dále vláda do 14 dnů rozhodne o způsobu řešení bilance zdravotních pojišťoven s cílem podstatně zkrátil lhůty splatnosti poskytovatelům zdravotní péče. Za třetí byla ustavena koaliční pracovní skupina, která předloží návrhy na další postup pro dlouhodobou stabilizaci zdravotnictví," řekl novinářům premiér Vladimír Špidla.

Dodal, že obecná částka dluhů je 2 miliardy a vláda "poskytne částku, která vyplyne z tohoto faktu." Jak se to udělá, má navrhnout ministr financí Bohuslav Sobotka. "Je to mimořádně talentovaný člověk, nemám řádné problémy," uvedl premiér.

Špidla Součkovou neodvolá

Na dotaz, zda odvolá ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, premiér řekl, že "ne". Podle něj se každé tři roky řeší akutní krize financování zdravotnictví. "Naše zdravotnictví je dlouhodobě v bilanční nerovnováze a nesouvisí to s osobou ministra. Každý ministr zdravotnictví řešil tuto otázku. Nechystám se paní ministryni odvolat," uzavřel premiér.

Na další dotaz, zda Součková předložila koaličnímu jednání nějaké návrhy, jak stabilizovat zdravotnictví, premiér řekl, že předložila celou řadu dílčích a koncepčních návrhů. "Problém našeho zdravotnictví je, že návrhy jsou obecně známy, ale nejsou realizovány, protože nejsou neseny dostatečně silnou vůlí. Připravíme soustavné kroky, které jsou nutné k dlouhodobé stabilizaci zdravotnictví," řekl Špidla.

Dodal, že zdravotní pojišťovny "zkrátí dobu, za kterou nyní platí lékařům za odvedou práci ne o dny, ale podstatně." Neupřesnil ale, o kolik to bude dní. Nyní například VZP platí až 40 dní po lhůtě splatnosti a to přivádí některé ordinace na pokraj krachu.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda dodal, že ve vytvořené koaliční komisi, která předloží návrhy na další postup pro stabilizaci zdravotnictví, je i zástupce hejtmanů.

Ministři prošli beze slov

Celé jednání trvalo téměř o hodinu déle, než bylo plánováno. Jednotliví účastnici z něj odešli dříve předtím, než přišel premiér Špidla. Všichni ti, co odcházeli, odmítali odpovídat na otázky s tím, že o všem bude informovat premiér. Prošel tak i ministr financí Bohuslav Sobotka, předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl a další. Ministr vnitra Stanislav Gross se na schodech otočil a raději odešel zadními dveřmi.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková sice mezi novináři prošla, ale řekla jen, že s koaličním jednáním je spokojena.

Reklama

Související témata:

Související články

Protesty lékařů sílí, odkládají se operace

Lékařský odborový klub (LOK) zvažuje, že vyzve lékaře po celé zemi, aby stejně jako lékaři havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice odmítli sloužit přesčasy...

Lékaři zatím celoplošně protestovat nebudou

Lékaři z českých a moravských nemocnic se zatím nepřidají k protestům svých havlíčkobrodských a jihlavských kolegů, kteří neslouží přesčasy a pohotovostní...

Výběr článků

Načítám