Hlavní obsah

Vláda chce znovu žalovat Evropskou komisi kvůli dotacím pro Agrofert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v pondělí schválila žalobu na Evropskou komisi (EK) kvůli pozastavené dotaci pro společnost Agrofert. Komise platby koncenru pozastavila kvůli možnému střetu zájmu premiéra Andreje Babiše, který Agrofert po svém nástupu do čela kabinetu převedl do svěřenských fondů. Podle unie má na něj však stále zásadní vliv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vláda rozhodla o podání žaloby na Evropskou komisi, konkrétně na platnost rozhodnutí Evropské komise, kterým se dočasně pozastavuje jedna z plateb jednoho ze zemědělský fondů,” řekl po pondělním jednání kabinetu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Vláda projedná novou žalobu na EK kvůli pozastaveným dotacím

Domácí

Česko už komisi podle Smolka žalovalo v únoru, pak ale podnět stáhlo, protože komise v některých případech napadané rozhodnutí zrušila. Podle náměstka nyní kabinet nežaluje komisi ani tak kvůli částce, ale kvůli tomu, aby získal výklad, zda se na tyto případy bude uplatňovat český zákon o střetu zájmů.

Výbor EP Babiše vyzývá k rezignaci, pokud se potvrdí střet zájmů

Domácí

Brusel platby pro holding Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Jedná se o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí. Podle Smolka se to týká částky 30 tisíc euro (přibližně 816 tisíc korun).

Komise podle Smolka došla k závěru, že se ve třech žalovaných případech ze čtyř očividně spletla. „Nyní nemá cenu pokračovat v původní žalobě, ale má smysl žalovat ten zbývající projekt,” uvedl Smolek.

Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám