Hlavní obsah

Vláda chce omezit možnost dovolání pouze na zásadní kauzy

Novela občanského řádu, s níž ve středu souhlasila vláda, by měla omezit využívání institutu dovolání k Nejvyššímu soudu. Po jednání vlády to oznámila vicepremiérka Karolína Peake.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Jde o omezení podání dovolání pouze na věci, které mají zásadní právní význam," prohlásila vicepremiérka. Jen na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) po přijetí novely bude, zda určitá právní věc onen zásadní právní význam skutečně má.

Ministerstvo: NS je zbytečně vytížený

Ministerstvo spravedlnosti totiž chce, aby se Nejvyšší soud věnoval více sjednocování judikatury oproti neustálému vyřizování nadměrného počtu dovolání v obchodních a občanskoprávním sporech. Na konci roku 2010 neměl vyřízených přes 5000 občanskoprávních dovolání, jejich kvalita je přitom podle úředníků v mnohých případech na nízké úrovni.

Snížení počtu dovolání by měla přinést právě jasnější definice takzvaného zásadního právního významu či omezení dovolacích důvodů ze tří na jediný. Zkrátit se má rovněž lhůta pro podání mimořádného opravného prostředku, a to ze dvou měsíců na polovinu.

Ministerstvo v novele také navrhlo udělit pravomoc Nejvyššímu soudu měnit rozhodnutí odvolacích i prvostupňových soudů.

Kabinet naopak znovu odložil projednání nového zákona o provozování sázkových her, který má umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Odkladu se dočkal i návrh na zvýšení státních rezerv ropy a ropných produktů ze současných 90 dnů na 120 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám