Hlavní obsah

Vláda chce odložit převod sociálních služeb na kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude spolu s hejtmany usilovat o odklad převodu sociálních služeb ze státu na kraje. Po jednání kabinetu s představiteli Asociace krajů ČR to uvedli premiér Jiří Rusnok a šéf asociace Michal Hašek. Kraje měly dostat sociální služby na starost od příštího roku. I bývalá ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) takovýto odklad navrhovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Článek

Převod od příštího ledna by pravděpodobně vyvolal velké problémy jak pro kraje, tak zejména pro příjemce dotací v systému, který v ČR obecně není dobře uspořádán, míní předseda vlády.

„Budeme se snažit společně tu věc dořešit, proto bude nutné oddálit moment přechodu dotačního systému na kraje,“ vysvětlil Rusnok. S hejtmany bude o tématu jednat ministr práce a sociálních věcí František Koníček, dodal premiér. S odkladem se prozatím počítá na rok, Rusnok ale nevyloučil ani delší odklad.

Hašek dnes tuto oblast označil za velmi citlivou záležitost. „Předchozí vláda zcela zaspala v otázce přípravy převodu,“ uvedl.

Zákon nyní počítá s tím, že dotace na sociální služby bude ministerstvo práce a sociálních věcí poskytovat prostřednictvím krajů jen do konce letošního roku. Od příštího roku měly mít sociální služby na starosti kraje, na což by dostávaly dotace. Převedení této agendy se plánuje už delší dobu, v roce 2011, ale Nečasova vláda rozhodla o dvouletém odkladu na konec letošního roku.

Hejtmani s vládou probírali také další témata, například problematiku obnovy oblastí postižených nedávnými záplavami. Rusnok také zdůraznil, že nynější vláda nadále počítá s podporou regionální železniční dopravy ze státního rozpočtu. „Po třech letech se vracíme k normálu a s radostí oznamuji, že dohody a smlouvy platí,“ poznamenal šéf asociace krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám