Hlavní obsah

Vláda chce jmenovat Páleníka šéfem vojenské tajné služby

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V čele vojenské tajné služby by měl po odchodu Miroslava Krejčíka stanout Ondrej Páleník. Podle dobře informovaných zdrojů Práva se ho vláda chystá jmenovat tento týden. Páleník by tak měl vystřídat Pavla Adama, který byl nedávno pověřen řízením Vojenského zpravodajství.

Článek

Jak Právu potvrdili lidé obeznámení se situací kolem tajných služeb, je návrh na jmenování Páleníka výsledkem kompromisu mezi ministryní obrany Vlastou Parkanovou (KDU-ČSL) a premiérem Mirkem Topolánkem nebo spíše šéfem Úřadu vlády Janem Novákem.

Právě ten má na starost koordinaci zpravodajských služeb. Páleník byl v minulosti šéfem speciální prostějovské brigády, která se dvakrát účastnila mise v Afghánistánu, před časem byl povýšen do hodnosti generála a nyní působí na generálním štábu armády.

Podle zdrojů ze zpravodajské komunity nebude mít ale podle všeho Páleníkova mise v čele vojenské tajné služby dlouhého trvání. Topolánkova vláda, která chce reorganizovat jak vojenské, tak civilní tajné služby, chce z vojenské služby vyvést její kontrarozvědnou část a spojit ji s civilní kontrarozvědkou (BIS) a totéž pak udělat s vojenskou a civilní rozvědkou (ÚZSI). Stejné zdroje hovoří o tom, že podle chystané reformy by pak služby měly spadat pod Úřad vlády.

Někteří zpravodajci proto připouštějí, že pokud by např. současným příslušníkům vojenské služby nebyly zachovány jejich výhody, jako je odchodné a renty, mohli by začít odcházet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám