Hlavní obsah

Vítězné hnutí ANO může v Plzni skončit v opozici

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Přesto, že hnutí ANO ve volbách v Plzeňském kraji zvítězilo o čtyři procenta hlasů, může skončit v opozici - stejně jako tomu bylo v komunálních volbách v Plzni před dvěma lety. Tehdy ANO poslali do opozice ODS, ČSSD, lidovci a Občané patrioti.

Foto: Jan Švábek, Právo

Krajský šéf hnutí ANO Jan Volný (vlevo) s lídrem strany Miloslavem Zemanem si připíjí v plzeňské kavárně Café la Rosé.

Článek

I když v době sčítání posledních okrsků už bylo dávno jasné, že hnutí ANO v Plzeňském kraji zvítězí, ve volebním štábu hnutí Andreje Babiše se bujaře neslavilo. „O úspěchu můžeme hovořit až v okamžiku, kdy se nám podaří sestavit koalici. Jednání nebude jednoduché,“ řekl Právu lídr hnutí ANO Miloslav Zeman.

Také připustil, že se může opakovat situace z komunálních voleb v Plzni, po kterých vítězné ANO putovalo do opozice. „Takové signály tady byly. Nyní to musíme nechat otevřené,“ doplnila jednička ANO.

Vyjednávání už běží

Povolební vyjednávání odstartovala už v sobotu večer. Podle lídra ČSSD Josefa Bernarda je zatím vše otevřené. „Výsledky jsou hodně nivelizované, hlavní političtí hráči, ODS, ANO a ČSSD, od sebe nejsou daleko,“ sdělil Právu Bernard s tím, že všechny strany mají šanci ukořistit křeslo hejtmana. Za socialisty bude vyjednávat i ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

Bernard zároveň nahlas odmítá pakt s komunisty. „Osobně koalici s KSČM nechci,“ prohlásil Bernard. Podobně hovořil také Zeman, i když spolupráci s KSČM zcela nepopřel. „Výsledek napovídá tomu, že komunisté ve vyjednávání jazýčkem na váhách nebudou,“ řekl.

ODS vyčkává

ODS podle lídra Martina Baxy s vyjednáváním počká. „Volební výsledky oficiálně vyhodnotíme v pondělí, kdy regionální rada ODS sestaví vyjednávací tým,“ uvedl Baxa.

Zda by pro ODS byla reálná koalice s hnutím ANO, okomentoval Baxa následovně: „Třetí místo ODS je velký závazek. V tuto chvíli potvrzujeme, že v žádném případě nebudeme vyjednávat s KSČM. Upřednostňujeme spolupráci s těmi, kteří mají zkušenosti se správou měst a obcí Plzeňského kraje a kteří dbají na svůj volební program a pro které je důležité to, co se děje v regionu, nikoliv pokyny, které dostávají z Prahy.“

Do krajského zastupitelstva se dostaly ještě KSČM, TOP 09, koalice Starostů, Občanů patriotů s podporou Svobodných a Soukromníků, Koalice pro Plzeňský kraj složená z lidovců, Strany zelených a Nestraníků a Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Strana práv občanů

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledek voleb v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji se na prvním místě umístila strana ANO 2011 se ziskem 21,52 procent hlasů. Lídrem je Miloslav Zeman (ANO). Druhé místo obsadila ČSSD se...

Výběr článků

Načítám