Hlavní obsah

Vítězem senátních voleb jsou lidovci, tvrdí politologové

Za vítěze senátních voleb považují politologové lidovce, kteří získali pět senátorských křesel. Vládním stranám volby vyslaly signál, že lidé vyjadřují vládě podporu. Rekordně nízká účast podle nich zřejmě opět otevře debatu o potřebnosti a pravomocích horní parlamentní komory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidovci slavili v senátních volbách úspěch. Na snímku předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se synem.

Článek

Politologové poukázali na to, že senátní volby v Česku jsou často chápány jako protestní. Podle Miroslava Mareše je to z tohoto pohledu zvrat. Letošní volby nebyly protestní, ale naopak vyjádření voličů, kteří chodí k volbám, že z velké části podporují vládu.

Jan Hartl z agentury STEM, která provádí mimo jiné předvolební průzkumy, v této souvislosti připomněl předchozí senátní volby, které byly určitým plebiscitem proti tehdejší vládě. "Nyní dostaly podporu vládní strany. Vyjadřuje to, že lidé do vlády vkládají svá očekávání, a pro vládu by to byl určitě pozitivní signál," uvedl.

Politolog Tomáš Lebeda ale zdůraznil, že jsou to první volby po volbách do Sněmovny a ty bývají pro vládní strany vždy příznivější než ty druhé. "Testem spokojenosti budou až ty další volby," myslí si Lebeda.

Kde se stala chyba

Za hlavního vítěze považuje Mareš a Lebeda lidovce. "Podařilo se jim získat nejvíc, a to i vzhledem k tomu, jaká měli očekávání," zdůvodnil Mareš. Podle Lebedy KDU-ČSL ziskem mandátů navíc potvrzuje, že je parlamentní stranou. "Pro nové vedení KDU-ČSL, které šlo do loňských voleb jako absolutně politicky nezkušené, je to také obrovská satisfakce," dodal Lebeda.

Úspěšná podle politologů byla ale i vládní ČSSD, i když získala jen deset z 23 obhajovaných mandátů. Podle Hartla výsledky voleb odpovídají posledním zjištěním průzkumů, že dlouhodobé klesající preference ČSSD se v posledních měsících napřímily. "Volby jsou důkazem tohoto oživení," uvedl Hartl. Pokud má sociální demokracie plán k určitému oživení, tak volby by pro to byly podle něj dobrým východištěm.

Naopak jednoznačně prohrála TOP 09, která vyšla z voleb bez mandátu, shodli se politologové. Lebeda si myslí, že by se strana měla zamyslet nad tím, kde se stala chyba.

Reklama

Výběr článků

Načítám