Hlavní obsah

Vitásková bude kandidovat za Úsvit do Senátu. Nepatří do kriminálu, hájil ji šéf hnutí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Za hnutí Úsvit bude v podzimních senátních volbách kandidovat šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Hnutí to oznámilo po jednání svého předsednictva. Vitáskovou poslal v únoru soud na 8,5 roku do vězení, rozsudek je nepravomocný.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na tiskové konferenci spolu s vedením hnutí Úsvit.

Článek

„Je mi ctí oznámit, že velká bojovnice Alena Vitásková bude jako nestraník kandidovat za Úsvit do Senátu ve volebním obvodě Ostrava. Nepatří do kriminálu, ale do Senátu,“ prohlásil předseda hnutí Miroslav Lidinský.

Na dotaz Novinek, zda vedení Úsvitu nevadí, že je Vitásková nepravomocně odsouzená, Lidinský odvětil, že ctí presumpci neviny. „Pokud nebude pravomocně rozhodnuto, ctíme tuto zásadu,“ uvedl.

Sama Vitásková, která s Úsvitem spolupracuje delší dobu, na tiskové konferenci řekla, že pokud v České republice platí právo a spravedlnost, nemůže být odsouzená. „Nic nezákonného jsem neudělala,“ tvrdí.

Imunita mě nezajímá, dušuje se Vitásková

Pokud by senátorské křeslo získala a soud ji přece jen pravomocně odsoudil, musela by ji horní parlamentní komora zbavit imunity. „Imunita mě nezajímá. Vím, že senátoři energetické lobby by mě stejně vydali,“ dušovala se Vitásková.

Novinářům vysvětlila, proč se pro kandidaturu rozhodla. „Střetla jsem se se zlem. To, co se děje na Ostravsku, je výsledek zla aplikovaného na občanech. Se zlem se musí bojovat. Horníkům se dává žebračenka, vzali jim střechu nad hlavou,“ prohlásila. Podle svých slov udělá vše pro to, aby se „tunelování Ostravska zastavilo”.

V případě, že by byla zvolena, funkce předsedkyně ERÚ se vzdá. „Jsem ochotna ukončit předčasně svůj mandát,“ řekla v úterý.

Vitásková byla nepravomocně odsouzená v únoru. Podle soudu vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu fotovoltaické elektrárny, které dostaly výhodnou výkupní licenci, i když na ni neměly nárok. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám