Hlavní obsah

Vít Bárta rozkládá Úsvit s Blokem proti islámu

Právo, Karolina Brožová
Praha

Hnutí Blok proti islámu, které se do nadcházejících krajských i parlamentních voleb spojilo s Úsvitem, opouští čím dál tím víc členů. Důvodem je údajně Vít Bárta, bývalý předseda dnes již zaniklé strany Věci veřejné.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta na archivním snímku

Článek

Bárta se sice před časem stáhl z politického života a prakticky není vidět, podle některých členů hnutí ale ve skutečnosti Blok proti islámu skrytě ovládá a to se jim nelíbí.

Kvůli údajnému Bártovu vlivu na hnutí ve čtvrtek vystoupilo z BPI vedení okresní organizace v Kroměříži, která tím zanikla. „Důvodem k takto radikálnímu kroku bylo zjištění, že jsou jak hnutí Úsvit, tak BPI ve skutečnosti ovládány Vítem Bártou a jeho přívrženci. Vít Bárta je vzhledem ke své politické minulosti pro tyto členy zcela nepřijatelný. Není pro ně zárukou, že původní myšlenka bude pokračovat. Členové se naopak domnívají, že tato myšlenka bude znásilněna v zájmu politických a mocenských ambicí Víta Bárty,“ uvádějí odcházející členové ve svém tiskovém prohlášení.

Tvrdí, že byli celou dobu ohledně Bártova vlivu obelháváni. Nelíbil se jim ani „vývoj posledních událostí, kdy bylo v rámci spolku členům doporučováno o této situaci mlčet a nadále ji nerozviřovat“. Členové se naopak domnívají, že veřejnost má plné právo znát pravdu.

„Další budou následovat“

„Odcházejícím členům vadí, že předsedové Martin Konvička a Miroslav Lidinský nejsou skutečným vedením svých organizací,“ píšou nespokojení protiislamisté. Kritizují také smlouvu, kterou Konvička uzavřel s Úsvitem, podle které musí v příštích dvou letech za stranu kandidovat, nebo zaplatí až 60 miliónů korun za výdaje na kampaň.

„Odcházející členové věří, že nejsou se svým názorem osamoceni a další členové z jiných okresů a krajů se rozhodnou je následovat,“ napsali v prohlášení. Vliv Bárty ke konci února vypudil ze strany i poslance Karla Fiedlera a deset členů v Moravskoslezském kraji. „Společným důvodem ukončení členství mého i mých kolegů a kolegyň je nesouhlas s výrazným ovlivňováním a ovládnutím dění ve straně Úsvit ze strany Víta Bárty,“ napsal ­Fiedler v tiskovém prohlášení.

Bárta si podle Fiedlera vliv v partaji získává pomocí přijímání jemu loajálních osob a tzv. černých duší, tedy lidí, kteří se ve skutečnosti o politiku Úsvitu nezajímají, ale nechávají se ovládat.

Jestli se jim nelíbí smlouva, je to jejich věc
Artur Fišer, mluvčí BPI

Šéf a zakladatel Bloku proti islámu Martin Konvička na prohlášení a dotaz Práva nereagoval. Mluvčí BPI Artur Fišer tvrdí, že jde o osobní důvody členů, které spolek nemůže komentovat. „Jestli se jim nelíbí smlouva, je to jejich věc. Vít Bárta a Úsvit a Blok, tam jde o normální smlouvu o sponzorování politické strany. To nejde víc komentovat,“ řekl Právu.

Na dotaz, zda tedy Bárta sponzoruje BPI nebo Úsvit, se Fišer opravil: „Je tam smlouva Úsvitu s Blokem proti islámu. Ne s Vítem Bártou.“ První místopředseda Úsvitu s BPI Marek Černoch byl informací o odchodu členů překvapen. „Na Úsvit s Blokem proti islámu Bárta žádný vliv nemá. Jestli odcházejí nějací lidé kvůli domněnkám, tak to nevím,“ řekl Právu Černoch. S Bártou se prý nestýká, není ani členem strany. Spojení s Bártou dosud přiznal pouze Konvička, který Právu řekl, že spolu „řeší francouzskou literaturu 19. století a vzory kravat“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám