Hlavní obsah

Vít Bárta dostal ve své kavárně Korupční bublinu

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Nečekaným překvapením skončilo páteční setkání Víta Bárty (Úsvit) s příznivci v jeho vlastní kavárně v Plzni. Na akci totiž vtrhla skupinka bojovníků proti korupci, která Bártovi předala Korupční bublinu za jeho hlasování ve Sněmovně.

Vít Bárta dostal ve své kavárně Korupční bublinu Video: Jan Švábej, Právo

 
Článek

Měl to být klidný večer, na který zavítal i ekonom Pavel Kohout. Asi stovka Bártových příznivců v zaplněné kavárně tleskala jeho proslovům a spokojeně si předávala talíř s kremrolemi. Když se ale na poslední volné místo vtlačila skupinka mladých lidí se sochou s odhaleným poprsím, nestačili se většinou postarší návštěvníci mítinku divit.

„Když jsme analyzovali, jak hlasoval pan Vít Bárta v Poslanecké sněmovně, tak jsme přišli na to, že ani jednou nehlasoval pro klíčový protikorupční zákon. Naopak se zdržel hlasování v případě, že to bylo nutně potřeba,“ vysvětloval při předávání ceny Nikola Hořejš z protikorupční platformy Rekonstrukce státu. Bárta podle něj hlasoval například proti návrhu na omezení anonymních akcií nebo odmítl podpořit návrh na rozšíření pravomocí Národního kontrolního úřadu.

Vlna nevole

Samotný Bárta se usmíval, jeho sympatizanti ale neudrželi nervy na uzdě a po chvíli mlčení začali pískat a horlivě volat. „Kdo vás sem pozval? My chceme Pavla Kohouta,“ křičel jeden ze starších pánů. „Nedělejte tady divadlo, táhněte do pr..le; Hřejete si tu polívčičku, jste paraziti; To určitě zaplatil Babiš,“ pokřikovali další. A nevole každou sekundou rostla a rostla. Bárta nakonec gratulaci k ceně přijmul, avšak cenu samotnou s díky odmítl. „Tak jsme vás vyslechli a dali vám prostor, teď prosím odejděte,“ reagoval v klidu Bárta.

Foto: Jan Švábek, Právo

Vít Bárta sice přijmul gratulaci, cenu ale odmítl.

„Považuji za zásadní každému dát prostor se vyjádřit. Nevím, jestli je to reakce na výzvu Tomia Okamury, proč jeden z členů platformy, Transparency International, nemá transparentní účet,“ řekl Právu Bárta. Zároveň dodal, že má čisté svědomí.

„Fascinuje mne, že za blabla se považují novela zákona o veřejných zakázkách, zavedení trestní odpovědnosti firem nebo zrušení doživotní imunity. Pro tyto zákony jsem hlasoval já i další členové Věcí veřejných,“ doplnil Bárta.

Osm vyvolených

Předávání Korupčních bublin je součástí kampaně „Bla bla nevolím“, jejímž cílem je písemný závazek hlavních kandidátů do Sněmovny, že podpoří klíčové protikorupční zákony. Kromě Bárty v dalších dnech anticenu dostane dalších sedm politiků - exposlanci Aleš Rádl, Pavel Suchánek, Marek Benda (všichni ODS), Jiří Besser, Jiří Oliva (TOP 09) a senátor Petr Vícha (ČSSD). Autorem kampaně je projekt Rekonstrukce státu, za kterým stojí dvacítka protikorupčních organizací, firem a občanů, kteří jsou nespokojení se současnou politickou situací v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám