Hlavní obsah

Víkendovou oblevu utne další studená fronta

O nadcházejícím víkendu dorazí výrazná obleva. Sníh, který koncem minulého týdne pokryl většinu území České republiky, tak může alespoň v nížinách vzít rychle za své, neboť teploty se dostanou i přes 10 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 7.2.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude zpočátku dne převládat nízká inverzní oblačnost, kterou mohou doprovázet i mrznoucí mlhy. Spíše ojediněle se dočkáme i polojasné oblohy.

Odpoledne bude přes naše území přecházet studená fronta, která s sebou přinese srážky, které mohou zejména na severu a severozápadě republiky vytvářet ledovku, před níž varovali meteorologové. [celá zpráva]

Odpolední maxima se budou pohybovat mezi –1 a 3 stupni, na jihu Čech i Moravy však mohou vystoupat až k 6 stupňům.

V pátek bude převládat zataženo, na Moravě a ve Slezsku s deštěm, který bude v polohách nad 700 metrů přecházet ve sněžení. Ranní minima klesnou na 1 až 3 stupně, přes den se dostanou na 2 až 6, na jižní Moravě i na 8 stupňů.

V sobotu bude převážně oblačno až zataženo s mrholením či slabým deštěm, který může v polohách nad 800 metrů přecházet ve sněžení,“ uvedla Honsová s tím, že se však bude jednat o srážkové úhrny kolem jednoho milimetru. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 stupně, přes den vystoupají na 4 až 8 stupňů.

Nejteplejším dnem týdne bude neděle, kdy se odpolední teploty v Čechách dostanou na 8 až 12, na Moravě a ve Slezsku na 4 až 8 stupňů. Nejčastěji bude zataženo až oblačno, ráno s mlhami a přes den místy se slabým deštěm.

V pondělí přejde přes naše území studená fronta. Bude převládat velká oblačnost s deštěm a ranními teplotami mezi 4 stupni a 0. Přes den se dostanou na 2 až 6 stupňů.

V dalších dnech se již projeví ochlazení a ranní minima poklesnou na –2 až –6, přes den se zastaví na hodnotách kolem nuly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výběr článků

Načítám