Hlavní obsah

Viewegh útok na Klause neschvaluje, ale chce ho pochopit

Právo, František Cinger

Spisovatel Michal Viewegh odmítá označovat chrastavský incident jako atentát. "To samozřejmě nebyl žádný atentát, jak by to rád vykládal Václav Ferdinand Klaus – stejně jako „Sarajevo“ nebyl žádný atentát, ale pokus slušnější části ODS postavit se čelem ke skandálu s podvodným financováním strany," řekl Viewegh v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Viewegh

Článek

Co říkáte útoku na prezidenta Klause v Chrastavě?  

To v Chrastavě bylo gesto zoufalství, bezmoci. Zoufalí a naštvaní lidé zkrátka občas dělají zoufalé věci. Neschvaluju to, jen se snažím porozumět motivům toho člověka.

A co říkáte tomu, že podle prezidenta za ten útok mohou „pisálkové“ a „rozeštvávači v médiích“? Klausovi spolupracovníci mluví i o vás.

To je jenom další z Klausových účelových demagogií. Prostě se mu to hodilo do krámu. Napsal jsem o něm – ale zdaleka nejen o něm – fiktivní politickou satiru, takže jsem rozeštvávač odpovědný za atentáty…

Když tohle prohlásí blouznivý Semín (předseda akce D.O.S.T. – pozn. red.), dá se to ještě jakž takž pochopit, ale když tutéž šílenou logiku přejme i prezident… Na to mi chybějí slova.

Ten román ještě ani nevyšel, onen nešťastný svářeč (Vondrouš) mohl číst leda tak jeden rozhovor.

Myslíte, že spouštěcím mechanismem útoků svářečů na prezidenty může být rozhovor s „pisálkem“? Nemohly by to mnohem spíše být třeba Klausovy výroky o tom, že tu žádnou korupci nevidí? Když svářeči denně vidí, jak si politici odnášejí v krabicích milióny?

Je to naopak Klaus a jeho stoupenci, kdo svými nehoráznými výroky společnost léta rozeštvávají. Společná Evropa je jako RVHP, umělcům před Českou televizí jde jenom o „finanční toky“, homosexuálové jsou devianti, dalajláma je na úrovni kartářky, občanské společnosti jsou fašistické spolky, Havel žil v nevětraném duševním a mravním pelechu a tak dále a tak dále. Víte, kolikrát jsem já sahal – obrazně řečeno – po revolveru?

Reklama

Výběr článků

Načítám