Hlavní obsah

Vidím: Lessy vstoupil do politiky, je otázka, za koho bude kandidovat

Právo, Marie Königová, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco politici z vládní koalice Lessyho iniciativu vůči podřízeným nechápou a kritizují ji, opozice mu vyjadřuje spíše podporu. Podle předsedy výboru pro obranu Jana Vidíma (ODS) nemá Lessy se svou rolí policejního prezidenta nic společného.

Foto: Archiv Právo

Jan Vidím

Článek

„Vstoupil evidentně do politiky – a teď je otázka, za koho bude kandidovat do Senátu. Kamery a politiku miluje,“ sdělil Právu.

Jeden z aktérů sporu, ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že neví, jaký tlak má policejní prezident Lessy na mysli. Podle něj jsou ve dvou jeho vyjádřeních rozpory.

„Ve čtvrtek 12. července na bezpečnostním výboru řekl, že jsem mu snad měl vyhrožovat nebo ho zastrašovat, což je nesmysl. Den poté na dotaz, proč si na to vzpomněl najednou po šesti dnech, řekl, že telefonát necítil jako nátlak ani jako snahu o ovlivnění vyšetřování,“ řekl Právu. Pokud podle něho někdo říká, že jde o tvrzení proti tvrzení, tak je to ale tvrzení Lessy I. proti Lessymu II.

„Pan prezident by měl nejdříve upřesnit, které tvrzení má na mysli. Nevím, které chce obhajovat na detektoru lži, ale obě asi těžko může, protože by přístroj zkratoval,“ poznamenal.

Kalousek se na polygraf nechystá: „Detektor lži není boží soud a je nedůstojné ho za něj vydávat. Mám dva hodnověrné svědky a přesně vím, co jsem mu říkal. A mnohem zajímavější než moje tvrzení, které je v rozporu s tvrzením prezidenta, je rozpor mezi jeho vlastními tvrzeními.“ Předseda sněmovního bezpečnostního výboru a VV Radek John uvedl, že je třeba útokům na policii zabránit.

Tejc: Rozumím tomu, že se musel ozvat

„Je naprosto absurdní, že se ministr vnitra nezastal policie. Jsme svědky děsivých útoků politiků, aby všechny policisty vyšetřující velké kauzy znejistěli. Musíme se tomu za každou cenu bránit, jinak se dostaneme tam, kde jsme byli v roce 2010, kdy policie byla v rohu,“ řekl Právu.

Pochopení pro Lessyho prohlášení projevil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Poté, co musel snášet on i policie v posledních dnech a týdnech ze strany pana ministra Kalouska a dalších, rozumím tomu, že se musel ozvat. Ve chvíli, kdy je tady snaha o jeho kriminalizaci a kriminalizaci jeho podřízených, tak si myslím, že toto jeho prohlášení je ještě to, které lze naprosto chápat,“ řekl Tejc Právu.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) prohlásila, že konflikt mezi Lessym a Kalouskem vyvolává dojem, že spíše než tito dva lidé ho hrotí soc. dem. a Věci veřejné.

„Lessy na začátku jasně řekl, že se mu Kalousek omluvil a za nátlak nebo vyhrožovaní jeho telefonát nepovažoval. Opozice však situace zneužívá. Paradoxní je, že VV tak ohrožují postavení policejního prezidenta, kterého samy prosadily. Zneužívají této situace k politickým bojům. Nikoli v zájmu policejního prezidenta, ale v zájmu vlastním,“ uvedla. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa chtěl Lessy svým dopisem dát písemný důkaz, že si za svými slovy stojí.

„Jsem přesvědčen, že tlaky, o kterých se policejní prezident zmínil, existují,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám