Hlavní obsah

VIDEO: Vodohospodáři se připravují na oblevu a upouštějí přehrady

Novinky, jas

Sníh, který zejména v horských oblastech napadl v posledních týdnech, vzbuzuje u řady lidí obavy z možných povodní. Například Povodí Vltavy proto na svých stránkách uklidňuje, že povodně nyní nehrozí. Vodohospodáři se na případnou oblevu připravují a již delší dobu postupně upouštějí přehrady. Třeba v Praze na Vltavě se tak za poslední dny průtok zdvojnásobil.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Orlická přehrada, vlevo jsou patrné koleje, které by se měly využít pro budování lodního výtahu.

Článek

"Upouštíme přehrady, a to zejména dvě největší, tedy Lipno a Orlík, takže například na Orlíku již hladina poklesla o více než sedm a půl metru, než je retenční maximum, a pokles stále pokračuje,“ řekla Novinkám mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. "Je to každoroční preventivní opatření, protože v rámci přírodního cyklu si to počasí zkrátka vyžaduje,“ dodala Krainová.

Vypouštění vltavské kaskády se již projevilo i na průtoku Vltavy v Praze. Zatímco 18. února byl v pražské Malé Chuchli průtok 92 kubických metrů za vteřinu, o osm dní později se více než zdvojnásobil a dosáhl 203 kubíků za vteřinu. Hladina se od té doby zvýšila o 23 centimetrů. Svou roli na pražském průtoku Vltavy pochopitelně sehrála i Berounka.

:. Vzrůstající průtok na jezu v pražské Malé Chuchli.Zdroj: Povodí Vltavy

Sněhu je o polovinu méně než v roce 2006

Mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek Novinkám řekl, že vodohospodáři v minulých dnech prověřovali především krizovou komunikaci, pro případ neočekávaného tání. Dodal také, že začalo předvypouštění labských přehrad, které jsou vesměs několik metrů pod svými retenčními maximy. "Labská je momentálně 14 metrů pod svým maximem, přehrada Les Království  10 metrů, Seč sedm metrů a tak by se dalo dále pokračovat,“ dodal Jirásek.

:. Orlická přehrada, vlevo jsou patrné koleje, které by se měly využít pro budování lodního výtahu. foto: Právo/Radek Plavecký

Jak mluvčí dále uvedl, čekají vodohospodáři na další zprávu o množství vody ve sněhové pokrývce, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydá v úterý 3. března. "Podle jejich informací se rozhodneme, zda zůstaneme ve režimu běžné situace, nebo bude vyhlášena riziková situace,“  dodal Jirásek. "Na základě vývoje počasí v první dekádě března pak uděláme ve spolupráci s ČHMÚ nějakou prognózu,“ doplnil mluvčí.

V současné době je na horách zhruba polovina sněhu, jako ve stejné době v roce 2006, kdy sedm krajů České republiky zasáhla na přelomu března dubna jarní povodeň. V povodí horního toku Labe se ve sněhu v současnosti nachází zhruba 440 miliónů metrů krychlových vody, v povodí Jizery 145 miliónů metrů a v povodí Orlice 125 miliónů metrů krychlových.

:. Přehrada ve Znojmě, kudy protéká preventivně vypouštěná voda z mnohem větší Vranovské přehrady. Zdroj: Pro Právo Jiří Eisenbruk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám