Hlavní obsah

VIDEO: Soc. dem. převálcovala v senátních volbách ODS

Novinky, ČTK, jov, mib
PRAHA
Aktualizováno

Výsledky 2. kola senátních voleb jsou potvrzeny. Vyhrála ČSSD. Její kandidáti zvítězili ve 22 z celkem 26 obvodů, v nichž se volební finále konalo, navíc už v prvním kole získala senátora za Karvinsko.

Článek

ODS uspěla jen ve třech pražských obvodech, o šest mandátů přišla, čímž ztratila svou nadpoloviční většinu v horní komoře.

Přesto, že bude mít 35 místo 41 senátorů, zůstane ODS nejsilnější frakcí v Senátu. Vládní koalice bude mít v Senátu 44 zástupců, o devět křesel přišla.

Z ostatních stran se v letošních senátních volbách dokázala prosadit jen KSČM, která si díky vítězství na Znojemsku udržela tři senátorské posty. Ke vzniku senátorského klubu to ale nestačí. Zástupci KDU-ČSL, SNK ED a nezávislý kandidát na Chebsku ve finále prohráli. KDU-ČSL tak zůstane jen sedm senátorů a její vliv v horní komoře se zmenší.

Předseda ČSSD Jiří Paroubekfoto: Právo/Lukáš Táborský

Výsledek voleb znamená pohromu pro dvě početně nejmenší senátorské frakce - Klub otevřené demokracie a klub SNK. Po 3. listopadu, kdy skončí funkční období nynějších senátorů, samostatná existence obou klubů skončí, počet jejich členů se sníží pod zákonem předepsanou hranici pěti. V Klubu otevřené demokracie zůstanou z dosavadních sedmi jen čtyři senátoři, v klubu SNK z šesti členů pouze tři.

Pokud se obě frakce sloučí, v Senátu budou v příštím volebním období působit čtyři kluby místo dosavadních pěti. Nejsilnější bude klub ODS, druhý klub ČSSD a o třetí příčku by se dělili lidovci se sloučeným klubem - obě tyto frakce by měly po sedmi členech.

Zástupci ČSSD na tiskové konferenci po vítězných senátních volbáchfoto: Právo/Lukáš Táborský

Zájem lidí o letošní finále senátních voleb byl nebývale vysoký. Hlasovat přišlo 29,85 procenta lidí, což je druhý nejvyšší počet v historii pravidelných obměn třetiny horní komory. Více lidí přišlo ke druhému kolu senátních voleb jen před šesti lety, kdy se ale druhé volební kolo konalo společně s komunálními volbami. Tehdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů.

Seznam zvolených senátorů:
Ostrava-městoPetr Guziana (ČSSD)
PelhřimovMilan Štěch (ČSSD)
Žďár nad SázavouDagmar Zvěřinová (ČSSD)
Praha 1Zdeněk Schwarz (za ODS)
Praha 5Miroslav Škaloud (ODS)
Praha 9Tomáš Kladívko (ODS)
Česká LípaKarel Kapoun (ČSSD)
Uherské HradištěHana Doupovcová (ČSSD)
Plzeň-městoJiří Bis (ČSSD)
TrutnovPavel Trpák (ČSSD)
Brno-městoMiloš Janeček (ČSSD)
Hradec KrálovéVladimír Dryml (ČSSD)
PříbramJosef Řihák (ČSSD)
VyškovIvo Bárek (za ČSSD)
Frýdek-MístekEva Richtrová (ČSSD)
OlomoucKarel Korytář (ČSSD)
KladnoJiří Dienstbier (nestraník za ČSSD)
KolínPavel Lebeda (ČSSD)
StrakoniceMiroslav Krejča (ČSSD)
ChebMiroslav Nenutil (ČSSD)
PřerovJiří Lajtoch (ČSSD)
Rychnov nad KněžnouMiroslav Antl (nezávislý za ČSSD)
ZlínAlena Gajdůšková (ČSSD)
DěčínJaroslav Sykáček (nestraník za ČSSD)
LounyMarcel Chládek(ČSSD)
ZnojmoMarta Bayerová (KSČM)

Nadšení v ČSSD

Předseda ČSSD Jiří Paroubek označil volební výsledky své strany ve druhém kole senátních voleb za "blyštivé vítězství". Novinářům řekl, že očekával zisk kolem 15 až 16 senátorských křesel a nyní to vypadá na 22 mandátů, což předčilo jeho očekávání. Nepamatuje se, že by se někdy podařilo ČSSD nebo některé jiné straně v Evropě takto vyhrát.

Paroubek uvedl, že vládní strany by z volebních výsledků měly vyvodit důsledky. "Vládnout bez lidí se nedá," prohlásil. Podobně se vyjadřovali i ostatní politikové ČSSD.

Volební studio ČSSD je opět umístěno v kavárně Hybernia v přízemí Lidového domu. Tentokrát je ale komornější, než před týdnem, kdy se konaly krajské volby. Chybí velkolepé zastřešení celého dvora, tiskové konference se budou konat na upravené vrátnici sídla sociální demokracie.

Nechybí ale již tradiční pestré občerstvení. Tentokrát není v duchu české zabíjačky, ale spíše v lehčím stylu. Nabízejí se těstoviny, ovoce, štrůdl, ale i řízky, guláš, paštika a chlebíčky.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (uprostřed) s manželkou Petrou a místopředsedou strany Michalem Haškemfoto: Právo/Lukáš Táborský

Celá republika podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška vidí, že se vládní koalice drolí. Rozkol v ODS se po dnešku ještě prohloubí a neměla by na to doplácet celá země. "Podle mého názoru by měl premiér Mirek Topolánek (ODS) požádat Poslaneckou sněmovnu o hlasování o důvěře o svém kabinetu a jeho projektu," uvedl. Je přesvědčen, že dnešek otevřel oči mnoha koaličním poslancům a vláda důvěru nedostane.

V senátních volbách stejně jako ve volbách krajských podle Paroubka nešlo zdaleka jen o poplatky ve zdravotnictví, ale o celý způsob vládnutí. Bylo to referendum o vládě šéfa ODS Mirka Topolánka. Pokud se z toho vláda poučí, tak dobře, jinak se může těšit na další vítězství sociální demokracie, řekl.

Šéf ODS snižoval cíle

V sídle ODS na Jánském vršku v Praze vládla pochmurná nálada. Dorazil předseda ODS a premiér Mirek Topolánek, vzal s sebou i malého syna Nicolase.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek po prohraných senátních volbáchfoto: Právo/Michaela Říhová

Přišel ntaké předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka přichází do štábu ODS.foto: Právo/Michaela Říhová

Občanští demokraté obhajovali v Senátu devět křesel, ČSSD sedm. Kandidáti obou nejsilnějších stran se přímo utkali v celkem 19 obvodech. Pokud by bývali sociální demokraté uspěli ve všech obvodech, v nichž měli svého kandidáta, vyrovnali by se počtem 32 senátorů ODS.

Zatímco šéf ODS a premiér Mirek Topolánek před prvním kolem označil za úspěch zisk devíti křesel pro stranu, v pátek už hovořil jen o pěti z 20 kandidátů ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám