Hlavní obsah

VIDEO: O odvolání žalobce Bašného se začal zajímat i Pospíšil

• Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hodlá důkladněji prošetřit důvody odvolání šéfa liberecké pobočky krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného. Ten loni v prosinci kritizoval na semináři nevládní organizace Transparency International (TIC) vyšetřování úplatkářské aféry bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. To bylo údajně jediným důvodem, proč ztratil funkci.

Foto: Barbora Silná, Právo

Adam Bašný

Článek

Písemné vysvětlení, které Pospíšilovi dodali Bašného nadřízení, považuje ministr za nedostatečné a žádá o doplnění dalších informací, uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. Důvod, který Bašnému uvedl krajský státní zástupce Jiří Křivanec, znepokojil soudce i TIC.

„Nadřízený mě informoval o tom, že jediným důvodem mého odvolání je obsah mého vystoupení na konferenci pořádané Transparency International. Sdělil mi, že si mě váží jak po stránce osobní, tak profesní, že v mé práci neshledal nikdy žádné pochybení, avšak je nucen mě odvolat,“ sdělil Bašný Právu.

Soudcovská unie a Soudcovská rada Okresního soudu v Liberci takové jednání považují „za zastrašování a demonstraci neomezené moci vyšších státních zástupců“, řekl předseda soudcovské rady Petr Hoček.

Ve svém písemném prohlášení soudci uvádějí, že Bašný byl odvolán proto, že se opovážil říci nahlas to, co odsuzuje většina soudcovské veřejnosti i sám ombudsman, že „ani sebevyšší státní zástupkyně (Renáta Vesecká) nemá co zasahovat do vyšetřování trestních kauz“.

Podle soudců dostal Bašný, který se zaměřuje na korupci politiků nebo policistů, od své šéfky Renáty Vesecké jasnou odpověď, jak se hodlá napříště vypořádat s podobnými nezbedy ve svých řadách.

Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká, která od Bašného sklidila před TIC kritiku za její zásah v Čunkově kauze, tvrdí, že o odvolání nevěděla.

Bašný má na starosti například kauzu čtyř současných nebo bývalých vysoce postavených policistů z Liberecka, které minulý týden obvinil z několika trestných činů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám