Hlavní obsah

VIDEO: Nová euroskeptická strana bude chtít referendum k euru

– PRAHA • Aktualizováno

Šéf Centra pro ekonomiku Petr Mach představil v pondělí v Praze přípravný výbor nového pravicového euroskeptického uskupení. To se bude jmenovat Strana svobodných občanů (SSO). Chce prosazovat referendum k přijetí eura a odmítavě se staví k Lisabonské smlouvě.

Foto: T, Právo

Petr Mach na tiskové konferenci představuje Stranu svobodných občanů (SSO).

Článek

Nová strana bude mít v logu vzpouzejícího se berana v zeleném poli. Je názorově blízká českému prezidentovi Václavu Klausovi či irskému euroskeptikovi Declanu Ganleymu. Petr Mach při představování nové partaje oznámil, že strana odmítá Lisabonskou smlouvu a bude žádat referendum k přijetí eura.

Mach ve vysílání České televize řekl, že nové uskupení hodlá oslovit voliče nespokojené s politikou nynějších pravicových stran. Ty prý vyklidily prostor na pravicové straně politického spektra. Úspěchem by podle Macha byl zisk jednoho europoslance v nadcházejících volbách do EP.

Petr Mach při prezentaci své stranyfoto: Právo/Lukáš Táborský

Zprávy o záměru založit novou stranu, alternativy pro voliče zklamané současnou politikou ODS, pronikly na veřejnost loni. Mach popírá, že by měla být jednou z odnoží Libertas, které chce toto hnutí před evropskými volbami vytvořit ve všech 27 členských státech EU. S Ganleyho sdružením prý ale bude při červnových volbách spolupracovat. Poté chce postupovat separátně a promluvit i do domácích parlamentních voleb v roce 2010.

Na jejích přípravách se podle dřívějších informací Práva podílejí poslanec Juraj Raninec, který vystoupil z klubu ODS, či bývalý poslanec ODS a Klausův externí poradce Jiří Payne nebo spisovatel Benjamin Kuras.

Svůj program pro eurovolby v pondělí ohlásila i další nová strana Liberálové.cz, kterým oproti SSO půjde o prohloubení evropské integrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám