Hlavní obsah

VIDEO: Liberec čelí trestnímu oznámení kvůli přípravám na MS

– LIBEREC • Aktualizováno
Právo, ada, nig, sil

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil při prověrce financování infrastruktury pro liberecké mistrovství světa v lyžování řadu nedostatků. Na město a Technickou univerzitu Liberec podal mimo jiné trestní oznámení kvůli podezření z podvodu. Uvedl to prezident NKÚ František Dohnal.

Článek

Podle něj se neznámý pachatel dopustil podvodu, úvěrového podvodu a porušoval pravidla při správě cizího majetku. Úřad procházel sumu ve výši jedné miliardy, špatně podle něj byly využity desítky miliónů.

Město například platilo práce, které ale ve skutečnosti nikdo neprovedl. "Řada prací byla zaplacena, ale ne provedena. Podklady a vyúčtování byly zpracovány s vědomými nepřesnostmi, či lživě," řekl Dohnal.

To však odmítl liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), který se navíc podivil nad tím, že se objevily informace právě nyní. „Hlavní problém je v tom, že kontrola skončila před třemi měsíci a je zvláštní, že  její výsledky jsou zveřejněny pět dní před konáním mistrovství světa. Nevím, co je obsahem toho trestního oznámení,“ řekl Kittner.

Liberec podle zjištění NKÚ rozdělil na více veřejných zakázek přípravu i budování sportovišť. Při jejich zadávání měl obcházet zákon o veřejných zakázkách.

„Kdybychom ty zakázky nerozdělili, tak by tady dneska nic nestálo, protože by to byly dvě půlmiliardové zakázky a soutěžící firmy by se donekonečna odvolávaly,“ shrnul náměstek primátora pro školství a sport Ondřej Červinka.

Proti výsledkům se ohradila i univerzita. „Dostali jsme dopis, který nás upozorňoval na porušení rozpočtové kázně. Jednalo se o to, že jsme jeden rok vyčerpali dotace, ale nákup zboží se uskutečnil až rok následující,“ řekla Právu mluvčí TUL Jaroslav Kočárková. Jak dodala, jednalo se o nábytek a lednice na vysokoškolské koleje, kde jsou ubytováni sportovci. „Všechno je na svých místech a nikomu nevznikla žádná škoda,“ dodala Kočárková. 

Ministerstvo dávalo vládě nepřesné informace

Nejvíce si kontroloři smlsli na ministerstvu školství. To totiž bylo – podle závěru NKÚ předkladatelem všech návrhů na zajištění příprav a uspořádání mistrovství světa. Ministerstvo přitom – jak vyplývá z informací, které se Právu podařilo získat – předkládalo vládě dokumenty, které obsahovaly nepřesné informace při zdůvodňování požadavků na výši peněžních prostředků.

"Ministerstvo školství ujistilo vládu, že na přípravu a pořádání MS 2009 nebudou požadovány prostředky státního rozpočtu, přesto v následujících letech opakovaně žádalo o jejich poskytnutí a navýšení," tvrdí kontroloři. Podle nich bylo k říjnu loňského roku uvolněno ze státní kasy přes 1,6 miliardy korun.

:. Na MS v klasickém lyžování Liberec 2009 se připravuje i skokanský areál na Ještědu.foto: ČTK/Radek Petrášek

A závěry NKÚ? Ministerstvo postupovalo při přípravě šampionátu nekoncepčně a neplnilo řádně své povinnosti. Vážné prohřešky spočívaly například v tom, že při přidělování dotací překračovalo vládou schválený podíl státních peněz na některých programech, na základě nesprávných údajů, které mnohdy zakrývaly chyby v přípravě akce a v zadávacím řízení, navyšovalo peníze ze státního rozpočtu.

Resort školství pak v klidu přihlížel tomu, že město Liberec a jeho Technická univerzita až na výjimky neplatily ze svého stavební práce, a to navzdory tomu, že řada vybudovaných investic bude sloužit po šampionátu ke komerčním účelům.

Zakázky město dělilo

Rovněž město Liberec podle NKÚ postupovalo pochybně. Třeba v případech, kdy účelově rozdělilo přípravu i budování sportovních areálů na více veřejných zakázek, čímž obcházelo zákon o veřejných zakázkách.

"Zadávací řízení neprovádělo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a dokumenty nedokládaly skutečný průběh zadávacích řízení,“ tvrdí kontroloři.

V roce 2007 pak Liberec neoprávněně čerpal státní peníze ve výši 837 574 Kč na úhradu neprovedených prací a dodávek.

Obdobné prohřešky padají také na hlavu Technické univerzity Liberec. Ta neoprávněně v letech 2006 a 2007 čerpala ze státního rozpočtu více než 13,5 mil. korun na úhradu prací, které nikdo neprovedl. Počátkem roku 2008, na základě zjištění NKÚ, začala univerzita vracet neoprávněně vystavené faktury.

"Průběh kontroly a zejména časový harmonogram byly ovlivněny tím, že byla zjištěna řada nedostatků a nejasností, kte kterým kontrolované osoby poskytovaly nepřesné a neúplné informace, které pak musely být opakovaně došetřovány,“ uzavírají své šetření kontroloři NKÚ.

Šampionát bude stát dvě miliardy

Ze státní pokladny bylo na pořádání mistrovství světa, které začne ve středu, uvolněno celkem 1,45 miliardy korun. To byla o 150 milionů vyšší částka než ta, o které mluvil tehdejší šéf organizačního výboru Roman Kumpošt v roce 2004, kdy Liberec získal právo pořádat MS 2009.

Šampionát vyjde daňové poplatníky na dvě miliardy korun, protože vedle státní dotace přidalo dalších 400 milionů město Liberec a 150 milionů Liberecký kraj. Celkový rozpočet šampionátu se může přiblížit 2,5 miliardy korun.  

Reklama

Výběr článků

Načítám