Hlavní obsah

VIDEO: Havlův stav zůstává vážný, zlepšení tentokrát nenastalo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla zůstává i nadále vážný, ale stabilizovaný. Po mírném nedělním zlepšení se v noci na pondělí znovu objevily komplikace v podobě neprůchodné části jedné plíce. V pondělí odpoledne o tom informovalo lékařské konzilium.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Lékaři oznámili, že konzilium bylo doplněno o profesora Josefa Veselku z motolského kardiocentra, přičemž nevyloučili ani další rozšíření týmu. Lékaři upozornili, že jde o standardní postup, který nijak nesouvisí s Havlovým zdravotním stavem, který je i nadále vážný.

Ošetřující lékařka Martina Pelichovská řekla, že v noci na pondělí došlo u Havla k opětovnému "částečnému uzavření dolního laloku pravé plíce", které se však již podařilo odstranit. Bývalý prezident rehabilituje a dle lékařů se cítí lépe.

Další komplikace mohou přijít

Šéf konzilia Martin Holcát nevyloučil další možné komplikace. "Pan prezident je velmi nemocný pacient," řekl s tím, že u chronicky nemocných nelze komplikace nikdy vyloučit.

Lékaři také vyřídili poděkování Dagmar Havlové za zájem a podporu, které veřejnost zdravotnímu stavu prezidenta věnuje.

Exprezident leží v motolské nemocnici od minulého pondělí, kdy byl hospitalizován se zánětem plic. Na ARO by měl dle odhadu lékařů zůstat ještě minimálně týden až deset dní.

Dvaasedmdesátiletý Havel se v motolské nemocnici podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. Pooperační stav exprezidenta zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku a následné zjištění tekutiny v jedné z Havlových plic.

Nadstandardní pokoj pro Václava Havla (Video: Stream.cz)

O Havlovu léčbu se stará lékařské konzilium, které tvoří více než desítka předních odborníků z různých lékařských oborů.

Bývalou hlavu státu navštívil v minulých dnech i současný prezident Václav Klaus i premiér Mirek Topolánek. V každodenním kontaktu je s exprezidentem manželka Dagmar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám