Hlavní obsah

Vichr lámal stromy na severu Moravy, několik zraněných, problémy v dopravě

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Už přes 400 událostí evidují k 17. hodině moravskoslezští hasiči v souvislosti se silným vichrem, který se severní Moravou a Slezskem prohání od časných ranních hodin. „V převážné většině se jedná o spadlé stromy či silné větve,“ poukázal zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje/Tomáš Lach

Silný vítr a polámané stromy pořádně trápí Moravskoslezský kraj. Například v Ostravě-Radvanicích naboural řidič do spadlého stromu přes cestu. Aby mohl být kmen odstraněn, museli ho hasiči rozřezat.

Článek

Nejvíce událostí, více než 100, řešili podle něj hasiči v Ostravě  a Frýdecko-Místecku. Tam vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů téměř stokrát. „Přes 60 událostí řešili hasiči na Karvinsku a Opavsku, na Novojičínsku a Bruntálsku přes 30 událostí,“ vyjmenoval s tím, že každý výjezd znamená minimálně jeden spadlý strom či silnou větev.

V souvislosti s větrným počasím evidují hasiči i dvě dopravní nehody. První se stala ráno na silnici I/58 u Petřvaldu na Novojičínsku, kde havarovaly dva osobní automobily do spadlých stromů. Při střetu se zranily dvě osoby. „Druhou nehodou je srážka osobního vlaku se spadlým stromem v katastru obce Zátor-Loučky na Bruntálsku, tam naštěstí nebyl nikdo zraněn,“ doplnil Holub.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odstraňují spadlý strom v Ostravě-Radvanicích

Na řadě míst popadaly stromy na silnici, ale nehodu naštěstí nezpůsobily. Stromy ale nadělaly problémy i jinak. V Ostravě-Petřkovicích zase strom spadl na vedení vysokého napětí a došlo k malému požáru stromu. Silný vítr a stromy na kolejích přerušil na několika místech v kraji i železniční dopravu. Vlaky nejezdily například mezi Heřmánkami a Vítkovem, Miloticemi nad Opavou a Branticemi či mezi Frýdkem-Místkem a Frýdlantem nad Ostravicí.

Zdroj: windy.com

Záchranáři ošetřili osm lidí

Moravskoslezští záchranáři museli v souvislosti se silným větrem ošetřit dosud osm pacientů. Dva muži se zranili při zmíněné nehodě poblíž Petřvaldu. V Ostravě musela být dopoledne ošetřena seniorka, která si poranila nohu poté, co do ní narazil větrem rozjetý kontejner. „Vážné zranění utrpěla osmačtyřicetiletá žena v Moravské Ostravě, na kterou spadl na ulici několika metrová větev a srazila ji k zemi. Záchranáři pacientku ošetřili s poraněním zad a otevřenou zlomeninou dolní končetiny. Následně ji transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Strom spadl na vedení v Ostravě-Petřkovicích

Další zraněnou byla starší žena v Třinci, kterou poryv větru převrátil na ulici, přičemž si poranila nohu. V Darkovicích na Opavsku zase na ženu převrátil poryv větru zhruba stokilovou trampolínu. K dalším pacientům vyjížděli záchranáři na Frýdecko-Místecko a Karvinsko.

Kvůli vichru byla v průběhu pátku dočasně uzavřena ostravská zoo a v Opavě silný vítr vyvrátil stromy u konkatedrály, Východního nádraží, knihovny i v Městských sadech. Magistrát kvůli bezpečnosti Městské sady uzavřel. V Karviné vichřice vyvrátila vrbu v lesoparku Dubina i stromy u zookoutku v zámeckém parku či u ZŠ v Cihelní ulici. Město navíc z důvodu větrného počasí zrušilo i odpolední část programu olympijské roadshow. Problémy měli i lidé na Ostravsku, především pak v dopravě, kdy vítr poničil troleje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám